Lovitură grea dată samsarilor din pieţepiata

Odată cu intrarea în vigoare a Legii 145/2014, samsarii din pieţele sătmărene primesc o grea lovitură. Astfel, ca să poată ocupa o masă în una din pieţele din Sătmar, precupeţii vor trebui să aibă asupra lor un atestat de producător şi carnetul de comercializare, ambele eliberate de primării cu acordul asociaţiilor profesionale de producători. Totodată, în pieţe este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte pentru cei care deţin aceste documente.

Atestatele, eliberate cu girul asociaţilor
Potrivit celor afirmate de directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, vechile certificate de producător care au fost vizate pentru ultimul trimestru mai sunt valabile până la finele acestui an. De anul viitor, însă, cei care vor vrea să vândă produse în pieţe vor trebui să aibă asupra lor acte noi. Unul dintre acestea este atestatul de producător. Acestea vor fi eliberate de către primării în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale din agricultură. “Trebuie pus la punct un sistem al asociaţiilor profesionale în fiecare comună cu care reprezentanţii primăriilor să se consulte în cazul în care se solicită eliberarea unui astfel de atestat. Aceste atestate nu vor fi eliberate decât după ce reprezentanţii primăriilor şi ai asociaţiilor profesionale se vor deplasa la faţa locului pentru a verifica suprafaţa şi a estima producţia pentru care să fie eliberat atestatul. Înainte au fost cazuri în care producătorul şi-a vândut producţia într-o singură zi, dar a venit la piaţă şi a doua sau a treia zi. Noile atestate ar mai elimina speculanţii din pieţe. Direcţia Agricolă poate verifica modul în care aceste atestate de producător au fost eliberate, dar ar fi necesară înfiinţarea asociaţiilor profesionale în toate comunele”, a mai precizat Cioltean.

Pentru vânzarea produselor obţinute în gospodăria proprie, producătorii trebuie să mai deţină şi carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Acestea sunt eliberate la cerere solicitantului de către primăria pe a cărui rază de competenţă se află gospodăria în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, după verificarea existenţei atestatului de producător şi după verificarea faptică în teren a existenţei produselor supuse comercializării. Carnetul de comercializare se utilizează exclusiv pentru produse vegetale, zootehnice şi apicole. Se interzice vânzarea în baza carnetului de comercializare a produselor cumpărate de la terţe persoane. Astfel, samsarii din pieţe nu vor putea cumpăra ieftin de la producători şi vinde scump în pieţe deoarece nu vor putea obţine de la primării acest carnet de comercializare, pentru că şi acestea trebuie vizate de asociaţiile profesionale.

Spaţii destinate exclusiv producătorilor
Mai mult decât atât, în pieţe este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria sau ferma proprie.

Potrivit şefului Serviciului din cadrul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Satu Mare, Eniko Glodean, procentul de alocare a spaţiilor de vânzare este de minimum 40% din totalul celor existente. Comercializarea se face doar pe baza documentului de identitate, a atestatului de producător şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Conform prevederilor legale, persoanele care vor încerca să vândă alte produse agricole pe baza carnetului de comercializare vor primi amenzi cuprinse între 7.500 de lei şi 15.000 de lei, în timp ce persoanele care vor încerca să comercializeze produse care nu provin din propria fermă, fără atestat şi fără carnet, vor fi sancţionate cu sume cuprinse între 15.000 de lei şi 22.500 de lei. Pe lângă Poliţie, şi reprezentanţii Direcţiei Agricole îi vor putea verifica pe cei din pieţe.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts