O şansă la viaţă pentru nou-născuţiincubator

Organizaţia “Salvaţi Copiii” a donat ieri un incubator de ultimă generaţie secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Dotarea face parte din campania “Grijă pentru copii. Bun venit pe lume” derulată de această fundaţie în scopul susţinerii de programe pentru îngrijirea corespunzătoare a nou-născuţilor prematur. Incubatorul donat maternităţii sătmărene este în valoare de 10.000 de euro.

Reducerea mortalităţii infantile
La recepţia incubatorului au fost prezenţi preşedintele executiv al Organizaţiei “Salvaţi Copiii”, Gabriela Alexandrescu, ambasadorul Campaniei”Bun venit pe lume. Salvaţi Copiii”, Amalia Năstase, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Erika Venemozer, şefa secţiei Neonatologie, Maria Fodor, alţi reprezentanţi ai spitalului sătmărean.

În cuvântul său de deschidere, Erika Venemozer a mulţumit Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru acest ajutor, adăugând că reprezentanţii acestei organizaţii mai sunt aşteptaţi cu astfel de donaţii la Satu Mare. Preşedintele executiv al Organizaţiei, Gabriela Alexandrescu, a declarat că această campanie a debutat în 2010 şi are ca scop reducerea ratei mortalităţii infantile capitol la care România ocupă primul loc în Europa. “Am colaborat foarte bine cu cadrele medicale de la Satu Mare, cu Maria Fodor în special, şi astfel am putut afla care sunt nevoile maternităţii de aici. Este foarte important să continuăm această campanie pentru a salva cât mai multe vieţi”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

La rândul său, Amalia Năstase a arătat că “Grijă pentru copii. Bun venit pe lume” este una dintre cele mai longevive campanii ajungând astfel la al patrulea an de activitate, în cadrul căreia au fost salvate vieţile a circa 10.000 de copii la nivel naţional din care circa o mie doar în acest an. “Sper să ne vedem şi anul viitor la Satu Mare cu o nouă donaţie de acest gen”, a mai spus Amalia Năstase.

Aparatură necesară pentru maternitate
Potrivit şefului secţiei Neonatologie, Maria Fodor, de-a lungul anului trecut la maternitatea din Satu Mare s-au născut 1.806 copii din care 168 au avut nevoie de îngrijire specială în secţia de terapie intensivă neonatal din cauza unor afecţiuni severe care au necesitat suport respirator sau monitorizare continuă a funcţiilor vitale. “Incubatoarele sunt necesare pentru asigurarea condiţiilor necesare nou-născutului prematur în vederea adaptării la viaţa extrauterină. Cu ajutorul incubatorului instalat ieri, zeci de copii născuţi înainte de termen vor primi o şansă la viaţă şi, cu siguranţă, numărul deceselor în rândurile micuţilor va scădea vizibil”, a mai adăugat Maria Fodor.

Noul incubator primit ca donaţie din partea Organizaţiei “Salvaţi Copiii”, în valoarea de circa 10.000 de euro, a fost instalat în secţia terapie intensivă neonatal şi este perfect funcţional.

În cadrul campaniei pentru reducerea mortalităţii infantile „Grijă pentru copii. Bun venit pe lume”, derulată începând cu octombrie 2010, Salvați Copiii şi-a asumat susținerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante în valoare de 4,8 milioane de lei a 54 de maternităţi din 33 de județe ale țării printre care şi cea din Satu Mare. Aceste unităţi medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebeluşilor născuți prematur.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts