More


  O veritabilă grupare de crimă organizată (II)

  - Advertisement -

  fratia_satmarenilor

  În cadrul unui adevărat serial de anchete, Gazeta de Nord-Vest a reuşit să creioneze metodele prin care gruparea sătmărenilor Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul a prejudiciat bugetul de stat, dar şi sute de primării din întreaga ţară. Cei doi sătmăreni n-au avut niciun fel de scrupule în a scăpa de datoriile la bugetul de stat, cesionându-le unor firme de tip off-shore. De asemenea, cei doi sătmăreni n-au avut niciun fel de scrupule când au înşelat sute de primari din ţară, ba dându-se agenţi guvernamentali, ba reprezentanţi ai unor consilii judeţene. Când aceste metode n-au dat roade, au apelat chiar şi la tinere sexy pentru a distrage atenţia primarilor de la clauzele oneroase, trecute în contract cu litere extrem de mici. De asemenea, cei doi n-au avut scrupule nici atunci când au solicitat penalităţi de întârziere de 1% pe zi, mai mari decât cele solicitate de cei mai veroşi cămătari.

  Joaca de-a agenţii guvernamentali
  Oamenii cuplului Sergiu Băbăşan- Răzvan Micul au apelat la cele mai ordinare metode pentru a-i determina pe sute de primari din întreaga ţară să semneze diverse contracte oneroase cu firmele deţinute direct sau prin intermediul unor societăţi de tip off-shore.

  În culmea tupeului lor, Răzvan Micul şi interpuşii acestuia s-au dat drept agenţi guvernamentali în judeţul Cluj. Primarii erau sunaţi cu număr ascuns de către aceştia, pretinzând că sună din partea Guvernului României, adică a Ministerului de Finanţe. A doua zi, descindeau la primăriile vizate, pentru a le controla în privinţa modalităţii de colectare a debitelor. Primarii erau ameninţaţi cu sesizări la Curtea de Conturi, care ar fi urmat să se soldeze cu amenzi sau condamnări cu închisoarea, apoi le băgau sub nas contracte pentru implementarea programului de eficienţă fiscală şi disciplină bugetară.

  Alte metode din arsenalul escrocilor
  În alte cazuri, reprezentanţii firmelor în spatele cărora se aflau Băbăşan şi Micul s-au dat reprezentanţi ai unor consilii judeţene pentru a-i determina pe primari să semneze contractele oneroase. Primarul comunei Săuca a declarat pentru Gazeta de Nord-Vest că a fost contactat de cei de la Kyo Inc, care i-au spus că au fost trimişi de Consiliul Judeţean Satu Mare pentru a construi un site pentru primărie. La fel au procedat şi în judeţul Maramureş, după cum au confirmat primarii înşelaţi pentru Gazeta de Maramureş. În cazul unor primării, reprezentanţii Kyo Inc au minţit cu neruşinare, susţinând că firma pe care o reprezintă este singura care este abilitată să construiască site-uri pentru administraţiile locale.

  Reprezentanţii Kyo Inc au folosit şi alte metode, preluate probabil din arsenalul marilor escroci. Aceştia au apelat la tinere foarte atrăgătoare, îmbrăcate provocator, care îi însoţeau la întâlnirile cu primarii. “Am fost contactat de un reprezentant al firmei Kyo Inc, nu mai ştiu care dintre ei, respectiv dintre Băbăşan sau Micul. Însă îmi amintesc că acesta a venit la primărie însoţit de o tânără foarte frumoasă. M-am uitat mai mult la această tânără decât la contractul pentru construcţie site şi mentenanţă pe care l-am semnat”, a declarat pentru Gazeta de Nord-Vest primarul comunei Săcăşeni, Ferencz Levente.

  Ţepe cu îndelungă premeditare
  Contractele în sine demonstrează că ţepele au fost îndelung premeditate. Clauzele oneroase erau stipulate cu litere foarte mici, care abia puteau fi citite cu ochiul liber. Prin această metodă, primarii au fost fraieriţi să semneze contracte în care se obligau să plătească penalităţi de întârziere de 1% pe zi. Nici măcar cei mai veroşi cămătari din România nu au perceput astfel de dobânzi. În timp ce dobânzile pentru depozitele bancare sunt de 6-8% pe an, firmele în spatele cărora se aflau Băbăşan şi Micul câştigau penalităţi de 365% pe an pe spatele primăriilor. Culmea e că majoritatea primăriilor n-au beneficiat de serviciile contractate, ci doar au emis facturi după facturi, pentru a avea pentru ce să calculeze penalităţile.

  Însă mult mai ordinară a fost operaţiunea “Scannerul”, derulată de oamenii lui Băbăşan şi Micul prin intermediul firmei Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată – SEACID SRL Braşov. Aceştia au plasat mai multor primării scannere cumpărate cu 150 de lei, furnizând un program de arhivare a documentelor şi actelor în format .pdf, pe calculator şi salvarea acestora, ca o măsura de siguranţă, pe un server pe internet. Acest serviciu costa nici mai mult nici mai puţin de 10.000 de lei, la care se adăugau cunoscutele penalităţi de 1% pe zi.

  Autorităţile statului, obligate să se autosesizeze
  În concluzie, autorităţile abilitate ale statului sunt obligate să investigheze afacerile acestei veritabile grupări de crimă organizată coordonată de sătmărenii Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul, care a prejudiciat statul cu milioane de euro. Prejudiciul provine atât din sumele datorate bugetului de stat de firmele deţinute de cei doi şi apropiaţii lor, care au fost cesionate unor firme de tip off-shore pentru a-i scăpa de plata acestor datorii, precum şi din ţepele de zeci şi chiar sute de mii de lei trase primăriilor din întreaga ţară. Gazeta de Nord-Vest a arătat că firmele în spatele cărora s-au aflat Băbăşan şi Micul au escrocat primării din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vâlcea. Pe această cale, sesizăm Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi sperăm să ia măsurile corespunzătoare împotriva liderilor acestui grup de crimă organizată, Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul, a căror afaceri ilegale au fost prezentate pe larg într-un adevărat serial de anchete publicate în ultimele două săptămâni de către cotidianul Gazeta de Nord-Vest.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img