More


  Operaţie în premieră absolută efectuată la Spitalul Judeţean

  - Advertisement -

  spital

  O intervenţie chirurgicală în premieră absolută pentru unitatea spitalicească a fost efectuată luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare.

  Este vorba despre implantul protezei de revizie la nivelul articulaţiei genunchiului unei femei în vârstă de 65 de ani, intervenţia chirurgicală fiind realizată în cadrul secţiei de Ortopedie.

  Operaţia a fost efectuată de profesor doctor Dan Lucaciu, şeful Spitalului Clinic de Ortopedie Cluj Napoca şi şeful catedrei de ortopedie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, precum şi de dr. Virgil Aniţaş, medic şef al secţiei Ortopedie din cadrul SJU Satu Mare.

  Intervenţia chirurgicală a constat în înlocuirea protezei iniţiale montate la articulaţia genunchiului, care a fost iniţial implantată în urmă cu 5 ani. Această proteză, care redă mobilitatea genunchiului la pacienţii afectaţi de gonartroză, se deteriorează în timp, după 5-10 ani, sau chiar mai mult, în funcţie de toleranţa, rezistenţa şi factorul biologic al fiecărui pacient. Înlocuirea protezei initiale este o operatie de fineţe, cu o durată destul de mare, circa 3-4 ore, iar pentru efectuarea ei sunt necesare şapte cutii de instrumentar. Datorită complexităţii ei, operaţia este făcută destul de rar chiar şi la nivel naţional şi, în general, în clinicile de specialitate din centrele universitare.

  Costurile unei asemenea intervenţii se ridică la circa 15.000 lei şi sunt suportate, pentru asiguraţi, din fondurile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare.

  Anual, la SJU Satu Mare, care este cuprins în programul naţional de protezare, sunt efectuate aproximativ 300 de operaţii de înlocuire a articulaţiei şoldului, umărului sau genunchiului.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img