Remember 1989De 25 de ani încoace, mă simt copleşit de un noian de sentimente care mă fac să retrăiesc cu intensitate evenimentele dramatice din decembrie 1989. Trecerea timpului nu a putut şi nu va putea să aştearnă uitarea peste acele zile de iarnă fierbinte, ţintuind în memorie pentru totdeauna amintirea pe veci vie a jertfei supreme săvârşită de cei care au luptat atunci cu o neţărmurită dorinţă de libertate, dăruindu-şi viaţa pentru deplina ei împlinire.

Înălţăm de atunci, în fiecare an, rugăciuni de pomenire şi rostim cu evlavie numele eroilor martiri din judeţul nostru care au căzut pe baricadele Revoluţiei Române, la o vârstă la care nu le-a fost dat să ştie încă cu adevărat ce înseamnă bucuria de a trăi. Cu aceeaşi evlavie, comemorăm amintirea fiilor acestui neam stinşi în floarea vârstei, nu înainte de a scanda în timp ce li se întuneca privirea pentru totdeauna: “Murim, dar vom fi liberi!”. În numele acestui ideal sfânt, dăruit nouă testamentar, ne închinăm cu pioşenie şi cu sufletele înlăcrimate eroismului lor pilduitor.

Mă simt onorat că fac parte din familia Ligii 22 Decembrie a luptătorilor sătmăreni pentru victoria Revoluţiei. După trecerea ireversibilă a anilor, suntem din ce în ce mai puţini.

Dar în numele celor care au fost atunci şi al celor care au mai rămas, îmi permit să îi ignor în continuare pe cei care au susţinut şi încă mai susţin că la Satu Mare nu a fost nicio revoluţie în 1989. Că nu a fost vărsare de sânge şi nu a murit nimeni. Iar cei care ne-am “insinuat” în evenimentele de atunci, le-am dat amploare în mod nejustificat, căutându-ne propria glorie şi avantaje de tot felul. Sunt convins că cei care au urzit asemenea răutăţi au stat în acele zile la căldură, în faţa televizoarelor, cu teama că tiranul se va întoarce.

Am fost prezent recent la expoziţia omagială a artistului fotograf Gheorghe Iancu, intitulată “Revoluţia în imagini” şi închinată împlinirii a 25 de ani de la evenimentele din Satu Mare în decembrie 1989. A fost nu numai o replică limpede şi concretă dată “cârtitorilor”, ci şi o lecţie de istorie a cărei semnificaţie se cuvine să rămână perenă din generaţie în generaţie.

Desigur, este regretabil că la 25 de ani de la Revoluţie vinovaţii de moartea celor 1.100 de protestatari au rămas nepedepsiţi. Nici modul în care s-a desfăşurat în acest an şedinţa solemnă din Parlament organizată pentru comemorarea evenimentelor din decembrie 1989 nu a fost la înălţimea aşteptărilor.

Nimic nu poate însă umbri sentimentele prin care cinstim amintirea eroilor martiri ai Revoluţiei Române. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze etern jertfa lor înălţătoare!

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts