More


  Revoluţia din Satu Mare, surprinsă în fotografiile lui Gheorghe Iancu

  - Advertisement -

  25

  Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit ieri, de la ora 12.00, vernisajul expoziţiei de fotografie “Revoluţia în imagini”. Evenimentul marchează împlinirea a 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Au fost prezente zeci de persoane, printre care directorul editorial al Gazetei de Nord-Vest, Voicu D. Rusu, profesorul Teodor Curpaş, fostul primar al municipiului Satu Mare, Horia Anderco, consilierul judeţean Vasile Ciocan, viceprimarul comunei Medieşu Aurit, Radu Iancu. Astfel, au fost expuse zeci de fotografii realizate la Satu Mare de fotoreporterul Cronicii Sătmărene, Gheorghe Iancu. „În urmă cu 25 de ani s-a întâmplat acea Revoluţie, care a fost şi la Satu Mare. Mi-a venit ideea să fac această expoziţie cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluţie. După cum se vede şi în poze, oamenii au început să vină în acele zile de la început de la toate întreprinderile şi lumea a început să strige <<Trăiască România liberă!>>. S-a cântat, s-a dansat Hora Unirii şi s-au spus rugăciuni”, a spus Gheorghe Iancu.

  Gheorghe Iancu a spus că a ieşit să imortalizeze evenimentele de la Satu Mare din curiozitate, luat de valul mulţimii. “În 21 decembrie mi-am luat aparatul Praktika, pe care îl aveam în dotare, şi am venit, ca toată lumea, în Piaţa 25 Octombrie. Şi pentru prima dată am luat camera video în mână şi i-am dat drumul şi am fotografiat şi filmat evenimentul. În data de 23 decembrie am mers la televiziune, la Bucureşti, unde le-am dus o casetă. Au fost date secvenţe şi la Televiziunea Română”, a conchis Gheorghe Iancu.

  Gheorghe Iancu s-a născut în 23 august 1942. A lucrat la “Cronica Sătmăreană“, “Szatmari Hirlap” şi la “Gazeta de Nord-Vest”. Primul lui aparat a fost unul rusesc, marca Smena, şi mult timp a lucrat cu un Rolleiflex. A participat la expoziţii în Cluj, Bucureşti şi Oradea, iar în 1976 expoziţia sa personală din Galeriile de pe Calea Traian a avut un foarte mare succes. În acest an a deschis o expoziţie despre Sătmarul din primii ani ai deceniului 1970, cu imagini dinaintea schimbărilor urbanistice majore pe care oraşul le-a trăit în acele vremuri.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img