Satu Mare putea fi altfel…pe hârtiearhitect

Ordinul Arhitecţilor, filiala Satu Mare, a organizat ieri o expoziţie cu proiectele realizate de arhitecţi, dar care au rămas numai pe hârtie din cauza lipsei fondurilor pentru punerea lor în practică. La evenimentul care a avut loc în Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Porumbescu” au fost prezenţi preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Satu Mare, Violeta Iouraş, respectiv arhitecţi, ingineri, reprezentanţi ai autorităţilor locali şi simpli curioşi.

Proiecte începute, dar abandonate
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Satu Mare, Violeta Iouraş, a declarat că majoritatea proiectelor expuse au fost iniţiate în perioada 2006-2007, dar care nu au fost puse în practică din cauza lipsei fondurilor. „Proiectele din această expoziţie urmau să schimbe oraşul. Sunt proiecte care au fost începute, sistate într-o anumită etapă de proiectare din cauza situaţiei economice mondiale. Lucrul la aceste proiecte a început încă din anul 2007, poate chiar 2006, iar în anii 2008 şi 2009 au fost întrerupte. Vrem să le arătăm tuturor munca şi emoţia pe care am înglobat-o în ele. Aceste proiecte nu s-au realizat, nu rămân moştenire din partea arhitecţilor şi, din această cauză, am vrut ca populaţia judeţului Satu Mare să cunoască acest lucru”, a declarat Violeta Iouraş.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Satu Mare, a ţinut să precizeze că: „Proiectele prezentate nu sunt la comanda vreunei autorităţi locale sau judeţene, ceea ce este foarte important şi chiar vreau să subliniez acest lucru. Nu s-a cheltuit nimic din bugetul local, ci s-au realizat la iniţiativa unor investitori locali şi străini. Dar din cauza crizei au fost întrerupte”.

Cel de-al treilea pod, cel mai important proiect
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Satu Mare, Violeta Iouraş, a precizat că cel mai important proiect este cel al unui pod peste Someş. „Cel mai important proiect este cel de-al treilea pod, care a participat şi la un concurs. Mai sunt centre comerciale foarte mari. Ştim că au fost mulţi investitori care au dorit să realizeze astfel de centre. Mai sunt şi locuinţe colective. Tot în expoziţie am mai prezentat şi proiecte de diplomă ale studenţilor sătmăreni care şi-au ales locaţia în Satu Mare”, a precizat Violeta Iouraş. Totuşi, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Satu Mare, este de părere că: „Proiectele sunt viabile şi pe viitor, dacă nu apar alte soluţii pe locaţiile respective”.

Satu Mare, un oraş particular
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, a declarat despre Satu Mare că este un oraş particular, dar care se înrudeşte cu celelalte urbi de mărime aproximativă din nord-vestul ţării. „Mi se pare că Satu Mare este în mod cert extrem de particular, la fel ca oricare oraş din România, din Transilvania, din nord-vestul Transilvaniei. Satu Mare are legături de rudenie cu multe alte oraşe care s-au structurat în perioade similare. Starea clădirilor, a spaţiilor publice, problema cartierelor de locuit le văd ca fiind aceleaşi peste tot. Însă mijloacele de intervenţie, voinţa politică, felul în care se realizează proiectele încep să difere de la un oraş la altul”, a declarat Şerban Ţigănaş.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts