More


  Taxa de salubrizare, schimbată la Negreşti

  - Advertisement -

  negresti

  Conducerea Primăriei Negreşti Oaş ţine cont de solicitările cetăţenilor oraşului şi doreşte schimbarea modului de plată a taxei de salubritate de la plata pe gospodărie la plata pe persoană. Aceste aspecte au fost discutate ieri în cadrul dezbaterii publice având ca temă delegarea serviciului public de salubrizare, care s-a desfăşurat la sediul Primăriei Negreşti Oaş.

  Taxa pe gospodărie, contestată de negreşteni
  Încă de la începutul dezbaterii publice, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a dorit să precizeze că dezbaterea publică a fost organizată deoarece la finele lunii februarie expiră actualul contract cu firma de salubritate din oraş. „Am dorit să organizăm din timp o dezbatere publică pe această temă tocmai pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea serviciului de salubrizare. Ne dorim să avem un oraş curat care respectă legislaţia europeană. A fost conturată documentaţia tehnică, care va fi completată cu propunerile făcute de cetăţeni în cadrul acestei dezbateri şi a celor care vor urma”, a mai precizat primarul Aurelia Fedorca.

  Edilul şef a continuat prezentând situaţia de până acum în ceea ce priveşte serviciul de salubrizare. În prezent, taxa de salubritate se plăteşte pe gospodărie şi este de 184 de lei pe an sau 15,33 lei pe lună. Totodată, unele categorii de cetăţeni au beneficiat de reduceri de 50 sau 100% a acestei taxe. Din cele peste 7.000 de gospodării, din care 5.209 case şi 1.860 apartamente existente în Negreşti Oaş, doar 4.542 au avut încheiate contracte cu firma de salubrizare, din care 3.333 case şi 1.209 apartamente. Procentul de colectare a taxei de salubrizare a fost, în schimb, de sub 50%. „Pentru achitarea taxei de salubrizare, avem la dispoziţie trei tipuri şi anume taxa pe gospodărie, care este şi în prezent, taxa pe persoană şi taxa pe kilogram. Cetăţenii din Negreşti Oaş şi-au exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de modul de plată pe gospodărie. Cum plata pe kilogram nu poate fi aplicată deocamdată, la propunerea cetăţenilor, dorim să introducem taxa pe persoană”, a mai afirmat primarul Aurelia Fedorca.

  Recensământ al persoanelor rămase acasă
  Din intervenţiile cetăţenilor care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii publice de ieri, s-a dat de înţeles că noua modalitate de plată a taxei de salubrizare este acceptată, însă au fost făcute şi unele propuneri în acest sens. Astfel, potrivit unuia dintre aceştia, trebuie fie făcută o inventariere clară a persoanelor de la blocuri sau de la case care au rămas acasă pentru că sunt foarte mulţi negreşteni plecaţi la muncă în străinătate.

  Primarul Aurelia Fedorca a precizat că firma de salubritate care va câştiga licitaţia va lua contact direct cu fiecare gospodărie din Negreşti Oaş, va fi făcut un recensământ clar al persoanelor rămase acasă şi, în funcţie de acest lucru, va fi stabilită şi valoarea taxei. De asemenea, consilierul local Mihai Big a dat asigurări că se doreşte schimbarea modului de plată a acestei taxe tocmai din cauza numeroaselor contestaţii făcute de cetăţeni, iar noua taxă, pe persoană, care se preconizează că va fi introdusă odată cu semnarea noului contract, va fi mai mică, tocmai pentru ca să fie acceptată de negreşteni. Edilul şef a mai precizat că astfel de dezbateri publice vor mai fi organizate la Negreşti, astfel încât, pe baza propunerilor venite din partea cetăţenilor, să fie completată documentaţia în vederea organizării licitaţiei până la expirarea actualului contract, adică finele lunii februarie.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img