Universul oşenesc a fost reunit la Negreşti-Oaşnegresti

Un eveniment cultural de mare valoare a avut loc ieri în sala de festivități a Primăriei Negrești-Oaș. Este vorba despre Festin cultural “Însemne artistice în Universul Oșenesc”, manifestare la care invitați speciali au fost artistul plastic Vasile Pop-Negreșteanu și criticul literar Alexandru Zotta. La eveniment a fost prezent şi primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, care a lăudat iniţiativa organizării unei astfel de manifestări. Totodată, organizatorii manifestării culturale au reuşit în acest fel să reunească într-un singur loc întregul univers oşenesc.

Astfel, Ana Cicio a venit la Negrești-Oaș cu ” Colinde, zei și mistere”, după care Dan Variu, compozitor și artist liric, le-a oferit negreștenilor proiecția spectacolului ”La bulciugu mirelui. Meditație asupra unei balade din Țara Oașului”, în interpretarea corului și a orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj Napoca. Scriitorii Ioan Nistor și Nicoară Mihali au vorbit despre ”Strigătura și dansul ideilor”, iar Vasile Pop Negreșteanu a adus ”Timpul oșenesc” pecetluit în desen, pictură și fotografie. Nu au lipsit “Rememorările pentru eternitate” cu folcloristul Iacob Pop din Bixad.

Tot cu această ocazie, a fost organizată şi o expoziție de lucrări realizate de elevi în cadrul cercului de arte vizuale al Liceului Teoretic Negrești-Oaș, coordonați de profesorul Iosif Saitoș.

Evenimentul “Însemne artistice în Universul Oșenesc” face parte dintr-un proiect cultural-educativ, având ca obiectiv principal derularea unei campanii de revitalizare și orientare a tinerilor căutători de creație și frumos, prin întâlnirea cu artiști consacrați din diverse domenii de cunoaștere. Inițiativa acestui eveniment aparține profesorilor Mihaela Grigorean și Marin Grigorean de la Liceul Teoretic Negrești-Oaș și a fost organizat cu sprijinul Primăriei Negrești-Oaș.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts