More  Cazul Vosganian

  Mă număr printre cei care s-au bucurat că senatorii, prin votul lor, l-au scăpat pe Varujan Vosganian de problemele cu DIICOT în Dosarul „Romgaz-Interagro”. Cu o majoritate confortabilă, parlamentarii din Senat au votat împotriva urmăririi penale a acestuia.

  În propria sa apărare, argumentul invocat de Varujan Vosganian a fost acela că, în absenţa unor fapte noi, procedura din Senat privind încuviinţarea urmăririi penale, respinsă o dată, nu se poate repeta. Astfel, din totalul celor 132 de senatori, s-au înregistrat 71 de voturi „împotrivă”, 57 „pentru”, iar 5 voturi au fost anulate. Lucrurile au luat însă o întorsătură mai puţin aşteptată.

  Preşedintele Klaus Iohannis a precizat prompt, pe pagina sa de Facebook, că se aştepta ca Senatul să încuviinţeze începerea urmăririi penale a lui Varujan Vosganian. Atâta doar că echipa sa de comunicare l-a derutat, întrucât cererea de începere a urmăririi penale a fost formulată de DIICOT şi nu de DNA. Dar fondul problemei rămâne acelaşi. Preluând cu entuziasm acest punct de vedere, Alina Gorghiu i-a cerut senatorului „iertat” de Parlament să-şi dea demisia din PNL şi a precizat că, în cazul în care acest lucru nu se va produce, va propune excluderea din partid.

  Solidar, nevoie mare, şi celălalt co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga, i-a cerut lui Vosganian să plece din partid.
  Iar preşedintele Klaus Iohannis a insistat tot pe Facebook, cerând proceduri mai simple şi mai transparente în astfel de cazuri.

  La o zi după ce plenul Senatului l-a scăpat de urmărirea penală, Varujan Vosganian a demisionat din PNL. Nu însă şi din Senat. În replică, Alina Gorghiu i-a transmis că a luat act de demisie, de “accidentul” din Senat, şi astfel de derapaje nu vor fi tolerate de noul PNL.

  Este problema Alinei Gorghiu în ceea ce priveşte felul în care înţelege să instaureze disciplina în partidul în fruntea căruia se află. Şi chiar a preşedintelui Klaus Iohannis însuşi când decide să cenzureze opţiunile parlamentarilor. Desigur, aşa cum s-a spus deja, respingerea cererii de urmărire penală faţă de Varujan Vosganian mai poate fi interpretată ca un semnal de neîncredere în puterea judiciară. Dar cei care îl stimează şi apreciază pe valorosul scriitor şi importantul om de cultură Varujan Vosganian continuă să creadă în respectarea principiilor statului de drept cu rigoare maximă.

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE