More


  Dragobetele, învins de Valentine’s Day

  =

  dragobete

  Dragobetele, sărbătoarea tradiţională a iubirii la români, a fost ignorată la nivelul municipiului Satu Mare. Sătmărenii nu s-au înghesuit să cumpere flori şi cadouri pentru iubitele şi soţiile lor. De asemenea, localurile sătmărene n-au organizat petreceri de Dragobete. Spre deosebire de Valentine’s Day, care a devenit sărbătoarea preferată a cuplurilor sătmărene. De Ziua Îndrăgostiţilor, restaurantele şi cluburile s-au întrecut în organizarea de petreceri, locurile fiind rezervate cu mult timp înainte. De asemenea, sătmărenii nu s-au zgârcit când a venit vorba de flori şi cadouri pentru iubitele şi soţiile lor de Valentine’s Day.

  Dragobetele, ignorat de sătmăreni
  Deşi se aşteptau la o creştere a vânzărilor, florarii din centrul Sătmarului erau extrem de dezamăgiţi ieri după-amiază. Vânzările au fost aceleaşi ca şi într-o zi normală. “Ne-am aprovizionat special pentru Dragobete cu flori frumoase, la preţuri accesibile tuturor sătmărenilor. Am crezut că vom rupe gura târgului cu trandafirii roşii. Din păcate, nu ne-au ieşit socotelile. Am avut vânzări la fel ca şi în oricare altă zi. De Ziua Îndrăgostiţilor ne-a mers mult mai bine, vânzările întrecându-ne aşteptările”, ne-a declarat o vânzătoare de flori.

  Treburile nu mergeau mai bine nici la tarabele cu diverse cadouri, jucării din pluş şi mărţişoare care au început să apară în Centrul Vechi al municipiului Satu Mare. În faţa Casei de modă erau două asemenea tarabe pe lângă care sătmărenii treceau nepăsători. “Sătmărenii nu sunt interesaţi de Dragobete. Acum toată lumea sărbătoreşte Valentine’s Day. Nu am vândut aproape nimic. Sper să ne scoatem pârleala în zilele următoare cu mărţişoarele. În fiecare an, sătmărenii obişnuiesc să lase cumpărarea mărţişoarelor pe ultima sută de metri”, ne-a declarat un comerciant de mărţişoare de lângă Casa de modă. Preţul mărţişoarelor variază între un leu şi 15-20 de lei.

  Localurile sătmărene nu s-au înghesuit să organizeze chefuri cu ocazia Dragobetelui. La acest lucru a contribuit probabil şi faptul că sărbătoarea populară a căzut pe mijlocul săptămânii. Chiar dacă s-ar fi organizat chefuri, este puţin probabil ca restaurantele, cluburile şi barurile să fi avut suficienţi clienţi.

  O sărbătoare de origine dacică
  Dragobetele este o sărbătoare de origine dacică celebrată de români pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată în popor echivalentul sărbătorii Valentine’s Day (ziua Sfântului Valentin), sărbătoare a iubirii. Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor și Eros, al vechilor greci. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet. Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare, și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste. Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală “Dragobetele sărută fetele!”.

  Flăcăii, strânși în cete și fetele obișnuiau ca, în ziua de Dragobete, să își cresteze brațul, în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, respectiv surori de cruce. Fiecare tânăr avea grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului, până la următorea zi de Dragobete. Se mai credea că, în ziua de Dragobete, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img