More


  Egiptul Faraonilor, acasă la sătmăreni

  =

  expo

  Timp de aproape trei luni, sătmărenii vor avea posibilitatea să vizioneze circa 150 de piese originale de provenienţă egipteană care vor fi expuse la Muzeul Judeţean în cadrul expoziţiei „Egiptul Faraonilor”. Vernisajul expoziţiei va avea loc mâine, la Muzeul Judeţean. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat directorul Muzeului, Liviu Marta, şi paleologul Ciprian Astaloş, că prin organizarea acestei expoziţii, sătmărenii nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze în alte oraşe pentru a vizita obiectele expuse.

  Expoziţie inedită
  Încă de la începutul întâlnirii cu presa, directorul Liviu Marta a arătat că se doreşte ca această expoziţie inedită, în care vor fi expuse piese originale de la mai multe muzee din România, să fie la fel de interesantă pentru publicul sătmărean ca şi cele organizate anul trecut. „De ce Egipt? Pentru că egiptenii au avut una dintre primele civilizaţii de anvergură. Egiptologia este o ştiinţă vie şi apar tot timpul lucruri noi, unele care chiar au legături cu strămoşii noştri”, a precizat Liviu Marta.

  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a afirmat că priveşte această expoziţie din perspectiva sătmăreanului care s-a pozat cu uriaşele statui amplasate la intrarea în Muzeul Judeţean, lucru care semnifică faptul că sătmărenii sunt iubitori de artă şi de cultură. „Sătmărenii s-au arătat interesaţi de această expoziţie. Am solicitat conducerilor instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean să aibă iniţiativă în acest an, iar Muzeul a avut. Prin acest gen de expoziţii, aduse acasă la sătmăreni, îi scutim pe aceştia de a face drumuri lungi pentru a vizita aceste obiecte foarte vechi la muzeele din ţară sau străinătate. Acum avem posibilitatea să le vedem chiar aici, la Satu Mare. Este foarte important să fie organizate cât mai multe astfel de evenimente, pe care Consiliul Judeţean le sprijină”, a mai spus Adrian Ştef.

  Sarcofag original egiptean
  Paleologul Ciprian Astaloş şi-a început prezentarea pieselor care vor fi expuse în cadrul expoziţiei, afirmând că rolul unui muzeu de provincie este de a arăta exponatele istoriei locale, dar trebuie să se deschidă şi spre istoria naţională sau internaţională. „Asta încercăm să facem prin această expoziţie, în cadrul căreia vor fi expuse piese originale din zece muzee din ţară, inclusiv cel din Satu Mare”, a precizat Astaloş.

  Piesa de rezistenţă a acestei expoziţii este un sarcofag original din Egipt, dar vor fi expuse şi statuete mumiforme, statuete din bronz reprezentând zeii Egiptului Antic, scarabei şi, nu în ultimul rând, două fragmente de mumii. Tot în cadrul acestei expoziţii vor fi expuse şi două piese de egiptologie aflate la Muzeul Judeţean Satu Mare dar care nu au fost expuse niciodată până în prezent. Este vorba despre o statuetă din lemn reprezentând un cortegiu funerar şi o statuetă din bronz reprezentând o zeitate egipteană. Aceste piese se află la Muzeul Judeţean din colecţia Kolcsey, iar până acum nu au mai fost expuse la Satu Mare pentru că nu a existat un context favorabil. În total, vor fi expuse circa 150 de piese originale egiptene.

  Expoziţie deschisă trei luni
  După vernisajul care va avea loc mâine, de la ora 17.00, la Muzeul Judeţean, expoziţia va putea fi vizitată timp de aproape trei luni până în data de 10 mai. Preţul de intrare la această expoziţie este mai degrabă simbolic, astfel că adulţii vor plăti 3 lei, iar copiii 2 lei.

  Directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, a mai precizat că după ce va fi finalizată la Satu Mare, expoziţia „Egiptul Faraonilor” va fi mutată pentru o perioadă de timp şi la Carei.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img