More  Ilie Sălceanu, comemorat la un an de la trecerea sa în eternitate

  salceanu

  Zeci de oameni de cultură, scriitori, cunoscuţi, precum şi oaspeţi din alte judeţe s-au adunat ieri la Centrul Multicultural “Poesis” pentru a-l omagia pe cel ce a fost omul de litere sătmărean Ilie Sălceanu, la un an de la trecerea sa în eternitate. Tot cu această ocazie a fost lansat şi ultimul volum din trilogia Ada Kaleh, “Apocalipsa după Mahomed”, apărut post-mortem la Editura Eikon Cluj-Napoca.

  Va rămâne veşnic în inimile sătmărenilor
  În cuvântul său de început, directorul trustului Informaţia Zilei, Dumitru Păcuraru, a afirmat despre Ilie Sălceanu că a fost unul dintre scriitorii profesionişti ai Sătmarului, care a făcut parte dintr-o generaţie de excepţie şi care, în ultimii săi ani de viaţă, s-a dedicat aproape în totalitate literaturii. Totodată a prezentat şi oaspeţii veniţi din judeţul Cluj, şi anume directorul Editurii Eikon din Cluj, Vasile Dâncu, care a şi moderat în continuare întâlnirea, sau scriitorul Iulian Dămăcuș din Gherla.
  În continuare, preotul ortodox Cristian Boloş a rostit o rugăciune pentru Ilie Sălceanu, asta după ce, în cursul dimineţii de ieri, a fost ridicat şi un parastas de pominere a lui Ilie Sălceanu. “Ilie Sălceanu va rămâne veşnic în inimile şi sufletele noastre”, a mai spus preotul la sfârşitul rugăciunii.

  Despre viaţa şi activitatea lui Ilie Sălceanu sau despre ultima sa creaţie au mai vorbit Vasile Dâncu, scriitorul Iulian Dămăcuș din Gherla, directorul Direcţiei de Cultură Satu Mare, George Vulturescu, scriitorul Alexandru Zotta, autorul prefaței ultimelor două romane scrise de Ilie Sălceanu, scriitorul Ioan Nistor, care au evidenţiat activitatea creatoare a celui elogiat.

  Autorul a cinci volume
  Jurnalist, romancier, profesor, arheolog, Ilie Sălceanu și-a pus amprenta asupra vieții sociale sătmărene ca director al Liceului Unio, al Muzeului Județean și al publicațiilor Solstițiu și Informația Zilei. Este autor a cinci romane: “Umbra slugerului Theodor” (1988), “Cămaşa morţii. Theodor Vladimirescu” (1999), “Ada Kaleh. Roman de dragoste” (2008), “Gelin. Mireasa din Ada Kaleh” (2010), “Apocalipsa după Mahomed” (apărut postum în 2014), dar şi a unei monografii istorice despre satul Svinița, locul copilăriei sale (Fenomenul Svinița – Istoria, volumul I), și a unei complexe lucrări de arheologie (Sălcuța IV – Herculane II-III).

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE