More


  Locurile de muncă bune, doar pe internet

  =

  locuri

  Angajatorii trebuie să anunţe la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) locurile de muncă vacante. În caz contrar, aceştia riscă amenzi considerabile. Asta spune legislaţia în vigoare. În schimb, realitatea spune cu totul altceva. Firmele îşi caută personal prin firmele de resurse umane sau direct pe internet. Mai mult, prin AJOFM sunt declarate locuri de muncă slab plătite, în timp ce locurile de muncă bine cotate nu sunt declarate.

  AJOFM şi industria textilă
  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare a făcut publică săptămâna trecută o nouă ofertă de locuri de muncă vacante pe raza judeţului. Majoritatea dintre posturile libere se adresează persoanelor cu studii medii, în industria textilă. Potrivit evidenţelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare, în judeţ sunt disponibile 360 de locuri de muncă, din care majoritatea, respectiv 317, sunt în municipiul reşedinţă de judeţ. La nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, un număr de 109 locuri de muncă sunt destinate confecţionerilor-asamblori articole din textile, în timp ce 39 de locuri de muncă sunt destinate prelucrătorilor în industria textilă.

  Dovadă concretă
  Pe de altă parte, o simplă căutare pe site-urile de specialitate face lumină în această problemă. Dacă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a făcut publică oferta de locuri de muncă vacante, fiind vorba despre 360 de locuri de muncă, doar pe site-ul de specialitate ejobs.ro figurează nu mai puţin de 1.145 de locuri de muncă disponibile în judeţul Satu Mare. De unde rezultă în mod clar că majoritatea firmelor nu îşi declară locurile de muncă vacante.

  Locurile bune, doar prin internet
  Dacă prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă peste jumătate din locurile de muncă sunt în industria textilă, plătite slab, pe internet se găsesc locuri de muncă mai în toate domeniile. De la locuri de muncă disponibile pe vase de croazieră, ingineri şi infirmieri, până la directori, team manageri şi inginer IT. Ca să exemplificăm şi mai concret, dacă la AJOFM nu a fost declarat niciun loc de muncă vacant ca şi farmacist, pe internet abundă astfel de oferte pentru sătmăreni.

  Ce spune legea
  Conform art. 10 din Legea 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul, toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Prin locuri de muncă vacante se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă, precum şi locurile de muncă nou create. Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 – 5.000 lei.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img