More


  Primarii vor revenirea la vechiul sistem de echilibrare a bugetelor

  =

  fiscul1

  Primarii comunelor mari din judeţul Satu Mare au profitat ieri de întâlnirea avută cu secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gyorgy Attila, şi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de actualul sistem de echilibrare a bugetelor locale de la bugetul de stat. Ei consideră că vechiul sistem, bazat pe numărul de locuitori, pe suprafaţă, infrastructură şi proiecte, era mult mai echitabil şi au solicitat revenirea la acesta, altfel se va ajunge ca la jumătatea anului comunele mari să nu mai aibă bani nici de salarii.

  Întâlnire apreciată de autorităţi
  Întâlnirea de ieri a primarilor din judeţ cu secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gyorgy Attila, care s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare, a avut ca temă modul de aplicare a sistemului de echilibrare a bugetelor locale în anul 2015 urmată de discuţii privind propunerile unităţilor administrativ-teritoriale pentru modificarea Legii finanţelor publice locale. La eveniment au participat prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul instituţiei gazdă, Luminiţa Albu, trezorierul şef, Maria Kotai, dar şi şefii serviciilor contabilitate din primării.

  După cuvântul de început al Luminiţei Albu, prefectul Eugeniu Avram a mulţumit secretarului de stat Gyorgy Attila pentru prezenţa sa la Satu Mare şi şi-a exprimat încrederea că în urma discuţiilor care vor fi purtate cu această ocazie vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru nemulţumirile primarilor de comune cu privire la noul sistem de echilibrare a bugetelor locale. De asemenea, şi Adrian Ştef a lăudat iniţiativa organizării unei astfel de întâlniri la Satu Mare şi i-a îndemnat pe primari să facă propuneri concrete cu privire la tema discutată.

  Noutăţi legislative
  Înainte de a intra în discuţii referitoare la sistemul de echilibrare a bugetelor locale, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gyorgy Attila, le-a cerut edililor să facă demersuri pentru ca populaţia să solicite bonurile fiscale din unităţile economice deoarece, conform celor spuse de acesta, cu cât încasările la bugetul de stat din TVA sunt mai mari, cu atât şi restituirile de sume către bugetele locale vor fi mai mari. A dat în acest sens chiar un exemplu personal petrecut cu o seară înainte când, după ce a luat cina într-un local din Satu Mare, a solicitat bonul fiscal, şi era al patrulea eliberat în ziua respectivă.

  Totodată, a precizat că se lucrează la un sistem de evidenţă unitară la nivel naţional a amenzilor, adăugând că există un proiect de lege care prevede faptul că dacă un şofer nu-şi achită amenzile primite în circulaţie în 60 de zile i se va suspenda permisul de conducere. De asemenea, secretarul de stat a mai precizat că se lucrează la un program informatic pentru simplificarea activităţii contabile în primării, care va intra în vigoare după data de 1 iulie 2016.

  Sistem revizuit în funcţie de necesităţi
  Făcând referire la subiectul discuţiilor întâlnirii de ieri, Gyorgy Attila a afirmat că prevederile legale referitoare la noul sistem de echilibrare a bugetelor locale pot fi revizuite în funcţie de necesităţi. Potrivit acestor prevederi legale, în 2015, comunele primesc de la bugetul central 1,5 milioane de lei, oraşele 6 milioane de lei, municipiile – 20 de milioane de lei, municipiile reşedinţă de judeţ – 50 de milioane de lei, iar consiliile judeţene 80 de milioane de lei.

  fiscul2

  La nivel naţional, a fost disponibilă suma de 5,5 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor locale, calculele fiind făcute după anul 2013. “De atunci, am înregistrat o creştere de circa 15% în ceea ce priveşte colectările la bugetul central care nu au fost încă repartizaţi. Deci, există un fond de rezervă. Din cele 5,5 miliarde de lei, la prima repartizare au fost epuizate peste 5 miliarde de lei. Astfel că pentru a doua repartizare a rămas o sumă foarte mică care, de asemenea, a fost împărţită pe judeţe”, a precizat ministrul secretar de stat.

  În urma primei repartizări de sume, la nivel naţional sunt peste 3.200 de primării care nu au primit niciun leu. “Discuţiile de azi au ca scop găsirea unui format echitabil al sistemului de echilibrare a bugetelor care să fie valabil şi în viitor. Tocmai de aceea fac acest turneu în judeţe, Satu Mare fiind al nouălea judeţ pe care-l vizitez”, a mai precizat Gyorgy. În acest sens, primarii prezenţi la întâlnire au primit şi câte un formular unde au avut posibilitatea de a face propuneri în acest sens.

  Nemulţumirile primarilor
  Au urmat apoi luările de cuvânt ale primarilor, marea majoritate a acestora exprimându-şi nemulţumirea faţă de acest nou sistem de echilibrare a bugetelor locale.

  Prima luare de cuvânt a fost a primarului oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, care a spus încă de la început că, prin acest nou sistem, în acest an, Primăriei Negreşti-Oaş nu i-a fost alocat niciun leu. “Oraşul nostru a fost văduvit de suma de 2,6 milioane de lei în urma acestui sistem. Suntem un oraş cu 15.000 de locuitori, cu 110 km de drum, cu zonă turistică. Avem cheltuieli mari, iar cu cele 6 milioane de lei cât reuşim să colectăm la bugetul local nu cred că ne vom descurca. La distribuirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ar trebui să se ţină cont de numărul populaţiei, de infrastructură, de suprafaţă şi de proiecte”, a spus Aurelia Fedorca.

  Şi mai nemulţumit s-a arătat primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac. “Sunt foarte nemulţumit de acest sistem. Comuna Turţ are 8.000 de locuitori, peste 70 de km de drum şi un relief în pantă, şi nu am primit niciun leu. Din ceea ce se colectează de la turţeni prin TVA, noi am primit zero lei. Sunt pus în situaţia de a nu mai avea pe ce conta. Nici nu ştim cum să constituim bugetul. Cel puţin pe hârtie, până în luna iunie suntem acoperiţi cu cheltuielile, dar nu ştim ce vom face în a doua parte a anului. Un oraş cu 6.000 de locuitori primeşte 6 milioane de lei, iar o comună ca Turţul, cu 8.000 de locuitori, nu primeşte niciun leu. Chiar nu mai ştim ce să facem. Eu propun ca de la bugetul de stat să fie împărţiţi bani echitabil, la toţi. Trebuia să fim consultaţi înainte de a fi aprobat acest sistem, nu după”, a mai spus Ciupac, care este de părere că ar trebuie să se ţină cont în proporţie de peste 50% de numărul locuitorilor unei comune la distribuirea sumelor de echilibrare a bugetelor locale.

  Lege discriminatorie
  Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, s-a arătat foarte dezamăgit de acest nou sistem, întrucât nici această comună nu a beneficiat de niciun leu. “Sunt câteva comune mari din judeţul Satu Mare care nu au primit niciun leu. Această lege face discriminări între cetăţenii comunei noastre şi cei a comunelor mici. Practic, a fost oprită dezvoltarea comunelor mari, pentru că pentru derularea unor proiecte, fie ele şi cu finanţare europeană, este nevoie de cofinanţare. Ori dacă noi nu avem bani de salarii, cum vom avea bani de cofinanţare? Cu legi făcute pe genunchi, suntem mulţi primari care vom fi nevoiţi să plecăm. Prin această lege, nu mai am motive să colectez venituri proprii pentru că oricum primesc de la stat. Nu ştiu de ce a fost schimbată vechea lege pentru că era mult mai bună şi mai echitabilă. Guvernul Boc-Băsescu a tăiat salariile iar acei bani vedem azi că au ajuns în buzunarele Elenei Udrea. Eu sunt de părere că a recunoaşte o greşeală şi a o îndrepta este mult mai bine decât a perpetua”, a spus Dumitru Pop.

  La fel ca şi primarii mai sus citaţi, şi ceilalţi care au luat cuvântul au fost de părere că echilibrarea bugetelor locale ţinându-se cont de populaţie, suprafaţă, infrastructură şi proiecte, aşa cum a fost până anul trecut, este mult mai echitabilă decât cea actuală, şi că ar trebui să se revină la vechiul sistem, chiar dacă comunelor sărace li s-ar aloca un plafon minim.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img