More  Resemnaţi, sătmărenii somaţi îşi demolează garajele

  garaje

  Mai sunt mai puţin de două săptămâni până expiră şi ultima somaţie pentru dărâmarea garajelor. După data de 1 martie, garajele vor fi demolate de Primăria Satu Mare, iar proprietarii acestora vor primi o amendă usturătoare. Tocmai pentru a evita acest lucru, majoritatea celor care au garaje au început deja să şi le demoleze. În ajutorul lor au venit şi anumite firme care chiar oferă bani pentru acestea şi le demolează singuri.

  Garaje demolate pe linie
  Proprietarii de garaje somaţi s-au pus pe treabă şi au început să le demoleze pe linie. „Am auzit că dacă nu le demolăm noi, le demolează oricum cei de la Primărie dar ne şi dă o amendă mare. Sâmbătă am început cu garajele vecinilor, iar azi am ajuns să-l demolez şi pe al meu. Ne ajutăm unii pe alţii tocmai pentru a nu avea cheltuieli mari”, ne-a spus unul dintre sătmărenii din cartierul Micro 17.

  În ajutorul celor care au decis să-şi demoleze garajele au sărit şi o serie de firme care au ca obiect de activitate reciclarea deşeurilor. În funcţie de materialul din care este construit garajul, aceste firme oferă proprietarilor între 300 şi 500 de lei, pentru garajele construite în special din tablă de fier. Pentru garajele construite din bolţari de beton, preţul este mult mai mic, dar şi în această situaţie sătmărenii preferă să-l dea acestor firme. „Pe mine mă costă 500 de lei să demolez garajul. Îl dau lor să facă ce o vrea cu el. Dacă m-ar fi lăsat cu garaj, aş fi fost de acord să plătesc la Primărie 200 de lei pe an. Aşa, nu o să plătesc deloc”, a afirmat un alt sătmărean.

  Cert este că, atât singuri, cât şi cu ajutorul firmelor, sătmărenii îşi dărâmă garajele pe linie, chiar dacă mai au la dispoziţie încă aproape două săptămâni până la expirarea ultimelor somaţii.

  Peste 5.000 de locuri de parcare
  În total, vor fi demolate aproape 1.900 de garaje din cartierele Carpaţi I, Carpaţi II, Micro 17 şi Micro 15. În locul garajelor ilegale, Primăria Satu Mare va amenaja peste 5.000 de locuri de parcare iluminate. În cursul lunii martie va fi făcută curăţenie, în luna aprilie va fi pregătit terenul, iar lucrările efective vor fi executate în cursul lunilor mai şi iunie. Astfel că noile locuri de parcare vor fi finalizate şi date în folosinţă în cursul lunilor iulie sau august.

  City-managerul Dan Băbuţ a mai precizat că aceste locuri de parcare nu vor putea fi închiriate decât după ce vor fi finalizate lucrările de amenajare. „Rămâne de văzut câte locuri de parcare vom face. Până ce acestea vor fi terminate, nu pot fi închiriate. Cei care doresc totuşi să închirieze un astfel de loc de parcare pot depune cereri în aşteptare”, a mai spus Dan Băbuţ.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE