More  Sătmărenii mai au nevoie şi de iarbă

  canabis

  Culturile clandestine de canabis par să fi devenit foarte la modă în judeţul Satu Mare. Poliţiştii descoperă tot mai frecvent asemenea culturi. Cam o dată la trei luni, dacă ar fi să facem o medie. Unele culturi sunt înfiinţate de liderii unor grupări specializate în traficul de droguri. Culturile sunt amenajate în interiorul locuinţelor, în diverse dependinţe ale gospodăriilor sau chiar pe acoperişurile blocurilor. De asemenea, poliţiştii au avut surpriza să descopere o cultură de canabis cu ocazia unei percheziţii efectuate la domiciliul unui sătmărean care a încercat să plaseze peste 20.000 de euro falsificaţi. Potrivit poliţiştilor, seminţele de canabis sunt aduse din străinătate. Canabisul cultivat cu grijă le asigură profituri consistente traficanţilor de droguri cu talente de fermieri. Mai lipseşte doar ca aceştia să mai şi ceară subvenţie de la APIA pentru culturile lor.

  O cultură indoor și una outdoor
  În luna august 2014, poliţiştii de la Crimă Organizată au găsit o cultură de canabis la domiciliul din Carei al unui bărbat cu dublă cetăţenie, germană şi italiană, acuzat că ar fi liderul unei grupări formate din 17 membri, specializată în traficul internațional de droguri de risc, pe ruta Italia- România. În urma percheziţiilor efectuate în 22 de locaţii, au fost ridicate 10 gr canabis,15 gr haşiş, 159 de plicuri cu pulbere albă, 1.010 gr pulbere albă, o râşniţă, două pipe, două cântare, un pistol, un laptop, 2 HDD, 18 telefoane mobile, 20 cartele telefonice şi diferite sume de bani. La domiciliul liderului reţelei au fost identificate şi două culturi de canabis (una indoor și una outdoor) conținând nouă plante de canabis. Patru dintre membrii grupării au fost arestaţi, iar ceilalţi 13 au fost cercetaţi în stare de libertate. Membrii grupării sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat şi de trafic internaţional de droguri de risc.

  De la valută falsă la canabis
  Poliţiştii au descoperit în luna mai a anului trecut o cultură de canabis în Oar, în urma unei percheziţii efectuate la domiciliul unui sătmărean prins în flagrant în timp ce încerca să plaseze valută falsă. Mai precis, după ce i-au reţinut pe Tiberiu Beri, Kreszila Zoltan şi Barakonyi Laszlo în timp ce încercau să cumpere ţigări de contrabandă cu 20.000 de euro falsificaţi, poliţiştii sătmăreni au continuat investigaţiile pentru a stabili întreaga activitate infracţională a celor trei, efectuând percheziţii domiciliare la Berveni şi Oar. Poliţiştii au avut parte de o surpriză de proporţii la domiciliul lui Barakonyi Laszlo, unde au descoperit o cultură de canabis, amenajată într-o anexă a gospodăriei. Potrivit unor surse judiciare, cultura de cânepă indiană era amenajată într-un mod profesionist, într-o anexă perfect izolată. Anexa respectivă era extrem de bine dotată din punct de vedere tehnic, astfel încât să fie asigurate condiţii optime de lumină, temperatură şi umiditate pentru cultura de canabis care creştea în ghivece special amenajate. Barakonyi le-a declarat poliţiştilor că a înfiinţat cultura respectivă cu scopul de a-şi asigura canabis pentru consum propriu. Seminţele şi le-a procurat în Italia, unde a început să consume canabis.

  Canabis pe acoperişul blocului
  O cultură de canabis a fost depistată la începutul lunii octombrie a anului trecut pe acoperişul unui bloc din cartierul Solidarităţii din municipiul Satu Mare, în urma unei acţiuni întreprinse de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Satu Mare, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate. Cultura a fost înfiinţată de un sătmărean în vârstă de 30 de ani, care deţinea mai multe plante atât pe acoperiş cât şi în locuinţa sa. Acesta era ajutat în activitatea de îngrijire, recoltare și vânzare a stupefiantelor de către alți trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 22 de ani. Cei patru aprovizionau piața ilicită de profil din Satu Mare, pentru o doză de cannabis percepând suma de 50 de lei, au dezvăluit procurorii DIICOT. În urma percheziţiilor, pe acoperișul blocului în care locuia liderul grupării au fost găsite patru plante, totalizând aproximativ 3,5 kg de masă verde de canabis, iar în apartamentul acestuia au fost descoperite și ridicate 60 de grame de canabis uscat, semințe de canabis, precum și echipamentele necesare pentru mărunțirea și porționarea drogurilor.

  Canabis în seră la Negreşti
  Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare şi procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare au efectuat, la data de 3 februarie a.c., o percheziţie domiciliară în judeţul Satu Mare. Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale specializată în traficul de droguri de risc. Membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi înfiinţat o cultură de canabis indoor. În urma percheziţiei a fost descoperită o anexă izolată termic, dotată cu sisteme de lumină, încălzire şi ventilaţie, în care se găseau 22 de ghivece, cu câte o plantă de canabis (cu dimensiuni cuprinse între 10 şi 30 de cm). Proprietarul serei, Cosmin Claudiu Ţânţaş, a fost arestat în data de 3 februarie, pe o perioadă de 30 de zile, sub acuzația de trafic de droguri de risc. Țânțaș aproviziona cu canabis consumatori din Țara Oașului, fiind considerat liderul unei rețele de traficanți de droguri.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE