More


  Sătmărenii pot vizita „Egiptul Faraonilor”

  =

  egipt

  Una dintre cele mai aşteptate expoziţii ale Muzeului Judeţean Satu Mare, “Egiptul Faraonilor”, a fost vernisată ieri în prezenţa unui public numeros. Timp de aproape trei luni, sătmărenii pot viziona cele circa 150 de piese expuse în cadrul acestei expoziţii. Printre acestea se află un capac de sarcofag dar şi două piese aflate în tezaurul Muzeului Judeţean Satu Mare.

  Egiptul, pentru prima dată la Satu Mare
  Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros, dar şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi a altor directori de instituţii, elevi, cadre didactice sau simpli curioşi. În deschidere, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, a arătat că prin această expoziţie se doreşte ca sătmărenilor să li se dezvăluie o parte din civilizaţia egipteană. „Civilizaţia egipteană este de neegalat, iar ceea ce s-a înfăptuit acolo este o dovadă a geniului uman”, a mai spus Liviu Marta.

  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a lăudat iniţiativa Muzeului Judeţean de a organiza această expoziţie la Satu Mare. „Muzeul Judeţean aduce o expoziţie de excepţie acasă la sătmăreni, care astfel economisesc timp şi bani nemaifiind nevoiţi să se ducă în alte părţi să vadă aceste exponate. De asemenea, expoziţia ajută şi la educaţia copiilor. Astfel de expoziţii vor mai fi organizate la Satu Mare”, a mai spus Adrian Ştef.

  Organizatorul expoziţiei, paleologul Ciprian Astaloş, a punctat faptul că este pentru prima dată când Egiptul Faraonilor ajunge la Satu Mare sub forma unei expoziţii, şi acest lucru se datorează atât civilizaţiei egiptene care este absolut fascinantă, cât şi legăturilor pe care egiptenii le-au avut cu locuitorii acestor pământuri din Epoca Bronzului până în Epoca Romană. „Sunt expuse piese din zece muzee din ţară plus de la Muzeul Judeţean Satu Mare”, a mai arătat Ciprian Astaloş.

  Sarcofag original
  Expoziţia este organizată pe trei compartimente: o cameră funerară, templu funerar şi un loc informativ. În camera funerară este expus capacul original al unui sarcofag, adus de la Muzeul din Cluj Napoca, o replică a unei mumii precum şi toate obiectele care erau aşezate într-un mormânt al vechilor egipteni.

  În templul funerar sunt expuse peste o sută de obiecte, de la statuete, scarabei, reprezentări ale zeilor, obiecte de uz din templele egiptene. De asemenea, mai sunt expuse şi două fragmente de mumii. Tot aici sunt expuse şi două exponate aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean care nu au mai fost expuse niciodată. Este vorba despre o statuetă din lemn reprezentând un cortegiu funerar şi o statuetă din bronz reprezentând o zeitate egipteană.

  Expoziţia va putea fi vizitată timp de aproape trei luni până în data de 10 mai. Preţul de intrare la această expoziţie este mai degrabă simbolic, astfel că adulţii vor plăti 3 lei, iar copiii 2 lei.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img