More  Societatea Carpatina Ardeleană, acuzată că falimentează agricultorii

  carpatina

  Zeci de agricultori din judeţ îi acuză pe cei de la Societatea Carpatina Ardeleană că îi împing spre faliment. Mai exact, cei de la Carpatina Ardeleană le-ar condiţiona modul în care fac agricultură, ceea ce duce la scăderea drastică a producţiei agricole. De asemenea, din cauza avizelor negative, fermierii sunt lăsaţi şi fără subvenţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare. Instituţia Prefectului încearcă să medieze conflictul, care riscă să devină unul destul de violent.

  Aria protejată, bat-o vina!
  Membrii Composesoratului Iojib, în frunte cu reprezentantul lor Ionel Boudan, se plâng că după toate eforturile de comasare a terenurilor agricole, în vederea creşterii eficienţei, acum au ajuns să regrete acest lucru din cauza includerii unor suprafeţe de terenuri în aria protejată a râului Tur. De unde a început să curgă un val de probleme şi de restricţii. „Noi suntem terminaţi. Avem o suprafaţă de teren agricol care este cuprinsă în aria protejată şi suntem condiţionaţi să facem agricultură de cei de la Societatea Carpatina Ardeleană. Ne-am necăjit să adunăm terenurile pentru a putea face agricultură, acum ne necăjim să le împrăştiem, că primim numai avize negative de la Carpatina Ardeleană”, a spus liderul agricultorilor nemulţumiţi din Iojib.

  Restricţiile lovesc în productivitatea agricolă
  Agricultorii din Iojib susţin că din cauza faptului că cei de la Carpatina Ardeleană le-ar interzice să folosească ierbicid şi îngrăşământ după calendarul agricol, producţia agricolă le este diminuată drastic, ceea ce îi împinge în mod sigur spre faliment. „Nu ne lasă să folosim îngrăşământ şi ierbicid numai când vor ei. Dar fără îngrăşământ şi ierbicid la timp nu pot face agricultură performantă. Cu îngrăşământ şi ierbicid am o producţie de 4 sau 5 tone la hectar, iar fără am o producţie de doar o tonă. Aşa ajungem, încet şi sigur, spre faliment”, a spus Ionel Boudan.

  Problema, veche de circa patru ani
  Reprezentantul agricultorilor mai spune că problema este una veche de vreo trei ani, doar că ea s-a acutizat în ultimul an. „Problema este de vreo trei-patru ani. Până acum am mai tolerat cum am mai tolerat, dar acum nu se mai poate. Nu mai avem voie să ieşim nici măcar cu tractorul, că speriem păsările. Şi nouă ne este dragă natura, dar nici nu putem fi împinşi spre faliment”, a mai spus Boudan.

  Probleme şi la APIA
  Agricultorii se plâng că riscă să piardă subvenţiile acordate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură dacă nu respectă regulile impuse de către Societatea Carpatina Ardeleană. „Trebuie să respectăm condiţiile pe care ni le impun cei de la Societatea Carpatina Ardeleană pentru a primi subvenţiile de la APIA, chiar şi în afara ariei protejate. Poate să fie chiar şi la zece kilometri! Deci, eu nu am voie să pun nici îngrăşământ, nici ierbicid”, a spus Ionel Boudan.

  Ecologiştii o ţin cu a lor
  Ioan Man, reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care se ocupă de situl Natura 2000, a încercat să le spună oamenilor, în pofida tuturor evidenţelor, că de fapt terenurile pe care ei fac agricultură în acest moment sunt pajişti. „În anul 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană o bună parte din terenuri erau pajişti. În extrasele de Carte Funciară figurează într-adevăr arabil, dar după Revoluţia din 1989 foarte multe terenuri nu s-au mai lucrat. În anul 2007 pe ortofotoplanuri acele suprafeţe din Iojib erau păşuni. Legea păşunilor spune că dacă timp de cinci ani terenul respectiv a fost utilizat ca şi pajişte, ea rămâne ca şi pajişte”, a spus Ioan Man.

  Totuşi, declaraţiile lui Ioan Man se contrazic flagrant cu documentele oficiale prezentate de agricultorii din Composesoratul Iojib, care arată, negru pe alb, că acele terenuri sunt arabile şi nu sunt pajişti. „Actele nu mint, ele spun adevărul! Nu e vorba de pajişte, ci de teren agricol. Dar ce?! Am ajuns bătaia de joc a celor de la Carpatina Ardeleană?!”, se întreabă ironic Ionel Boudan.

  Semne mari de întrebare ridicate de Instituţia Prefectului
  Şeful Serviciului Juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, a declarat că se vor face verificări cu privire la modul în care Societatea Carpatina Ardeleană a extins aria protejată, respectiv cu privire la motivele pentru care aceiaşi reprezentanţi ai Societăţii le-au dat fermierilor aviz negativ pentru cultivarea cerealelor, în condiţiile în care destinaţia terenurilor în cauză este cel agricol, deci arabil, şi nu pajişte. „Trebuie să vedem exact numerele topografice. Pentru că dacă toate terenurile sunt cu destinaţie arabilă, este deja o problemă cum s-a făcut extinderea ariei protejate. Nu văd o bază legală prin care s-au dat avizele negative până în prezent, pentru că nu s-a schimbat categoria de folosinţă a terenurilor. Deja se pune altfel problema şi trebuie să vedem motivaţia custodelui (Societatea Carpatina Ardeleană, n.red) de ce a dat aviz nefavorabil pentru cultivarea cerealelor. Este problema custodelui cum s-a extins”, a spus Cosmin Dorle.

  Restricţii şi la producţia de energie verde
  Potrivit datelor existente pe site-ul Societăţii Carpatina Ardeleană – eke.ro – nu doar agricultorii au restricţii, ci chiar şi cei care ar dori să desfăşoare în zonă activităţi de producţie a energiei solare. „Impact potențial: degradarea habitatului prin modificarea vegetației, în special din cauza umbririi pe suprafețe întinse și reducerea suprafeței habitatului prin realizarea infrastructurii de acces la panouri”, se arată în sursa citată.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE