More  Un nou incendiu produs de un coş de fum necurăţat

  flacari-

  Pompierii sătmăreni au fost solicitaţi să intervină aproape zilnic la incendii provocate de coşurile de fum necurăţate. Şi joi pompierii sătmăreni au intervenit la un astfel de eveniment. Astfel, în jurul orei 9.40, pompierii au fost anunţaţi despre izbucnirea unui incendiu la coşul de fum al unei case de locuit, din localitatea Gherţa Mică. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Turţ, care au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, acţionând la stingerea incendiului, în colaborare cu SVSU Gherţa Mică. Forţele Gărzii de Intervenţie au constatat că ardea coşul de fum de la acoperişul casei, cu pericol de propagare la întreg acoperişul, respectiv la casa de locuit. Cauza probabilă a incendiului a fost coşul de fum necurăţat de funingine.

  Având în vederea creşterea numărului de incendii provocate de coşurile de fum necurăţate, pompierii fac o serie de recomandări. Astfel, coşurile de fum trebuie să fie stabile şi rezistente la temperaturi ridicate şi să împiedice propagarea incendiului între nivelurile unei clădiri. Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor şi se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid.

  În cursul aceleiaşi zile, Detaşamentul de Pompieri Satu Mare a intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la o casă de locuit din localitatea Medieş Râturi. Incendiul, care se manifesta în bucătăria casei, a fost localizat şi lichidat cu operativitate de echipajele de pompieri, care, în colaborare cu SVSU Medieş, au împiedicat extinderea flăcărilor la încăperile locuinţei, pagubele fiind considerabil limitate. Cauză probabilă a constituit-o acumulările de gaze combustibile ale unei butelii. Deflagraţia s-a provocat în momentul în care proprietarul a încercat să aprindă aragazul. Incidentul s-a soldat cu arderea mobilierului încăperii respective, a aparaturii electronice şi, parţial, a instalaţiei electrice. Din fericire, în niciunul dintre cazuri nu au existat victime.
  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE