Sătmăreancă cu o malformație gravă a vaselor din creier, operată în FranțaO fetiță sătmăreancă de 13 ani, care a fost operată la o clinică din Franța, a fost adusă în țară cu o ambulanță pe la PTF Petea. Pacienta suferă de o malformație arteriovenoasă, a cărei tratament nu a fost posibil în România. Copila este în plasament la o familie din Culciu Mic.

Fetița s-a născut cu o malformație congenitală arteriovenoasă a vaselor cerebrale. Problemele de sănătate ale fetiței s-au agravat în cursul lunii august, când copila a suferit o hemoragie la nivelul cerebelului. Au urmat apoi internări la Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca, apoi la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”. Toate soluțiile terapeutice pentru fetiță au fost analizate și considerate riscante datorită localizării malformației. În cele din urmă, remediul a fost găsit în Franța la Centre Hospitalier Universitaire Limoge.

Pacienta a fost transportată în Franța în data de 5 octombrie, după care a fost supusă unei intervenții chirurgicale extrem de sofisticate la nivelul vaselor cerebrale. Intervenția a fost o reușită, astfel că starea de sănătate a fetei s-a ameliorat destul de mult. Cu toate acestea, medicii spun că operația de săptămâna trecută este doar o primă etapă dintr-un șir de intervenții chirurgicale la care pacienta va fi supusă în viitor. Tânăra de 13 ani a fost transportată în Franța cu o ambulanță, fiind supravegheată pe drum de către un medic de la Serviciul Județean de Ambulanță Satu Mare. În tot acest timp, fetița a fost însoțită de asistenta maternală la care se află în plasament.
Bogdan Tulbure

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts