More

    Contrabandişti extrem de inventivi

    frontiera

    Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – care subordonează şi Poliţia de Frontieră Satu Mare – şi-a prezentat ieri bilanţul de activitate pe anul trecut. Concluzia comandei ITPF a fost că situația operativă la frontiera de stat româno-ucraineană, din zona de responsabilitate a I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, în anul 2015, este una complexă, fiind caracterizată prin activităţi de contrabandă, trafic cu autovehicule furate din străinătate, migraţie ilegală, braconaj etc.

    Milioane de persoane au tranzitat punctele de trecere a frontierei
    Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în cursul anului trecut, în punctele de trecere a frontierei din cadrul Inspectoratului s-a înregistrat un număr de 3.865.000 persoane din statele membre UE care au tranzitat frontiera şi 1.196.000 persoane din state non-UE. De asemenea, au tranzitat frontiera 1.529.685 mijloace de transport.

    Sute de dosare penale
    În anul 2015, polițiștii de frontieră au întocmit 243 de dosare penale pe raza judeţului Satu Mare. Valoarea totală a bunurilor confiscate în cursul anului 2015 a fost la Satu Mare de 2.282.400 lei. Poliţiştii de frontieră sătmăreni au reuşit să confişte o cantitate de 114.400 pachete de ţigări de contrabandă. “Contrabanda cu produse din tutun reprezintă principala activitate infracţională prezentă la frontiera de nord a României”, se arată în raportul ITPF Sighetu Marmaţiei.

    Şase grupări au fost destructurate
    În anul 2015, pe linia combaterii contrabandei s-a reuşit destructurarea a şase grupări infracţionale organizate axate pe contrabanda cu ţigări de provenienţă ucraineană şi a fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de 2.409.520 pachete ţigarete. Dacă ţigaretele confiscate ar fi ajuns pe piaţa neagră, prejudiciul estimat adus statului, rezultat din sustragerea de la plata accizelor şi TVA ar fi fost în valoare totală de 4,8 milioane de euro.

    Contrabandişti extrem de inventivi
    Potrivit poliţiştilor de frontieră, contrabandiştii sunt extrem de inventivi, folosind metode care mai de care mai spectaculoase. “Dintre metodele inedite folosite pentru a introduce ilegal în ţară ţigările, de către persoanele implicate în astfel de activităţi infracţionale, amintim: ascunse în camioane cu material lemnos, în vagoane frigorifice, ascunse în box paleţi pentru mobilă, trecute cu barca peste apa râului Tisa, transportate cu caii prin zone muntoase greu accesibile, transportate prin apă de către contrabandiști echipaţi în costum de neopren, cu deltaplanul, cu drona, cu atelaje hipo, în locaşuri special amenajate în autoturisme, în rezervorul maşinilor prin punctele de trecere a frontierei, în cutii de prăjitură, în pungi de zahăr, ascunse pe corp etc”, se arată în sursa citată.

    Traficanţi de migranţi traşi pe linie moartă
    Pe linia migraţiei ilegale au fost desfăşurate 187 acţiuni cadru proprii şi în comun cu structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări în urma cărora s-au înregistrat 44 dosare penale pe linia migraţiei ilegale în care au fost implicaţi 105 migranţi. De asemenea, au fost reţinuţi şi cercetaţi un număr de 16 traficanţi de migranţi.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE