More


  Germania, cel mai eficient finanţator al micilor întreprinzători

  - Advertisement -

  svabi

  De un sfert de secol, Germania – prin Ministerul Federal de Interne – oferă credite fără dobândă pentru antreprenorii de la noi prin Fundația Sătmăreană. Cu banii veniți de la statul german au fost ajutați peste 800 de oameni de afaceri din patru județe din nord-vestul țării. Sprijinul financiar merge în principal către achiziționarea sau dezvoltarea mijloacelor de producție și asta pentru că nemții vor ca societățile care beneficiază de susținere să fie unele eficiente și să dea randament. Interesant este faptul că doar o treime din cei finanţaţi sunt şvabi, iar restul sunt români sau maghiari. Singura condiţie este ca firmele care solicită sprijin să fie din zonele locuite de şvabi.

  Un sfert de secol de sprijin financiar
  Din 1991, statul german oferă ajutoare sub formă de credite fără dobândă acelor comunități unde trăiesc populații de șvabi. Sprijinul financiar nu se oferă exclusiv etnicilor germani, iar condițiile de acordare sunt destul de permisive. Esențial pentru germani este ca firma să fie una eficientă, care să contribuie la dezvoltarea economică a zonei în care funcționează. “Fundaţia Sătmăreană este o instituţie financiară nebancară şi în sensul acesta poate să acorde credite. Creditele pe care noi le acordăm sunt finanţate iniţial de către Guvernul Germaniei, prin Ministerul Federal de Interne şi aceste credite le acordăm întreprinzătorilor mici din domeniul producţiei sau al serviciilor. Mă gândesc la meşteşugari, PFA-uri, întreprinderi individuale, SRL-uri sau microîntreprinderi. Prin aceste credite firmele mici se pot dota cu mijloace de producţie. De altfel, acesta este şi ţelul nostru, de a ajuta la capitalizarea afacerilor mici pentru a face faţă concurenţei de pe piaţă. Sprijinul pe care noi îl acordăm este în zona în care trăiesc şi etnici germani. Asta nu înseamnă că sunt sprijiniţi doar şvabii sătmăreni. Dimpotrivă, partea germană insistă pe faptul să fie sprijiniţi aceia care au calităţi de a conduce o unitate. Poate întreprinzătorii de etnie germană reprezintă o treime din cei pe care îi sprijinim”, a declarat Iosif Holczli, preşedintele Fundaţiei Sătmărene.

  Condiţii simple de eligibilitate
  Condiţiile sunt simple: cei care solicită creditul să fie persoane juridice, adică să aibă un cod fiscal. “Sprijinul financiar îl acordăm doar pentru achiziţionarea de utilaje, de mijloace de lucru. Creditele se acordă întreprinzătorilor tineri, de regulă, care au o pregătire profesională în domeniul în care doresc să îşi desfăşoare activitatea. Îl putem sprijini pe întreprinzător fie la înfiinţarea firmei, fie pe parcurs, pentru a-şi consolida activitatea. La început am cumpărat foarte multe utilaje agricole pentru dotarea micilor agricultori. Sigur, partea germană a pus nişte condiţii realiste. Achiziţia de tractoare să se facă dacă întreprinzătorul lucrează minim 50 de hectare, pentru a fi rentabilă activitatea. În cei 25 de ani s-au cumpărat o sută de tractoare prin programul nostru, ceea ce înseamnă că au fost angajaţi minim o sută de tractorişti”, a conchis Iosif Holczli.

  Interes mare pentru program
  Iar interesul antreprenorilor de la noi față de sistemul de creditare nemțesc este unul destul de ridicat. Fundația Sătmăreană a finanțat afaceri în peste 45 de localități din patru județe din nord vestul țării, respectiv Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bihor. Conducerea Fundației a calculat că astfel s-au creat peste 6.000 de locuri de muncă. “În cursul celor 25 de ani – căci anul acesta este chiar un an jubiliar, Fundaţia Sătmăreană fiind înfiinţată în 1991 – am acordat peste o mie de credite, fiind acordate unui număr de 800 de întreprinzători. Făcând o socoteală a numărului locurilor de muncă create în plus în cei 25 de ani, în funcţie de sprijinul pe care l-am acordat, depăşeşte 6.000 de persoane. Foarte mulţi dintre întreprinzătorii noştri s-au dezvoltat, au devenit întreprinderi mijlocii. Este o satisfacţie deosebită pentru noi şi pentru partea germană când ne vizitează şi când se aude de astfel de firme care au crescut atât de frumos”.

  Se pot obţine până la 20.000 de euro
  Micii industriași și meșteșugarii, adică cei cărora li se adresează în primul rând cei de la Fundația Sătmăreană, pot obține până la 20.000 de euro împrumut. Tot ceea ce trebuie să plătească este 4 la sută taxă de prelucrare a documentației. Care se plăteşte o singură dată, la intrarea în program. De 15 ani de zile, Fundația funcționează ca un fond de revolvare prin care, odată creditele anterioare plătite, se dau finanțări pentru următoarele proiecte, iar statul german mai contribuie doar cu o infuzie de capital. “Aceste credite sunt în valori cuprinse între 3.000 şi 20.000 de euro şi se acordă fără dobândă, însă este o taxă de 4%, care se plăteşte o singură dată, taxă de prelucrare a documentaţiei – serviciu pe care Fundaţia Sătmăreană îl desfăşoară. Fondurile acestea reintră în circuit. Este un fel de program Marshall. Când reintră banii de la clienţii noştri, acumulăm fonduri, iar când se adună bani pentru un proiect investim din nou. Astfel încât acest circuit funcţionează destul de bine”, a mai spus preşedintele Fundaţiei Sătmărene.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img