More


  Mărturii din infernul clubului Colectiv

  - Advertisement -

  bud2

  Câştigătorul Olimpiadei Internaţionale de Matematică pentru Studenţi din 2015, negreşteanul Viorel Andrei Bud, se numără printre persoanele rănite în incendiul izbucnit în clubul Colectiv din Capitală. La două luni de la tragedie, tânărul povesteşte despre clipele de groază şi despre perioada de recuperare.

  Olimpic internaţional
  Printre cei 146 de răniţi ai incendiului care a distrus clubul Colectiv se află şi studentul Andrei Bud, născut în Negreşti-Oaş, judeţul Satu Mare. Tânărul a fost încă din gimnaziu premiat la concursuri de matematică, iar în liceu, şi mai apoi la facultate, a reuşit să facă cu adevărat performanţă într-un domeniu care însă nu l-a pasionat chiar de la începutul claselor primare, dar care însă ulterior s-a dovedit că i se potriveşte ca o mănuşă. “Nu-mi amintesc exact cum a fost prima zi de şcoală, probabil populara descriere cu elevul micuţ, timid şi sfios s-ar potrivi şi în cazul meu. Nu aş putea spune că eram pasionat de matematică încă din clasele primare. Se întâmpla, însă, să fiu într-un grup de cinci, şase copii buni la matematică şi practic aşa a început totul, a venit totul pas cu pas“, spune Andrei Bud.

  Tânărul a fost elev al Liceului Teoretic Negreşti-Oaş până în clasa a VIII-a, iar apoi a plecat la Colegiul Internaţional de Informatică din Bucureşti, în prezent fiind student al Facultăţii de Matematică a Universităţii din Bucureşti.

  Anul trecut, tânărul a obţinut medalia de aur la cea de-a noua ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică pentru studenţi din Ohrid, Macedonia, “South Eastern European Mathematical”, desfăşurată în perioada 3-8 martie 2015.

  Printre răniţii din Colectiv
  Până la urmă anul 2015 s-a dovedit a fi un an norocos pentru Andrei, tânărul reuşind să iasă din ghearele morţii care au cuprins în noaptea de vineri, 30 octombrie, Clubul Colectiv, din centrul Capitalei, unde şi-au pierdut viaţa 63 de oameni, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi. Chiar dacă a suferit arsuri la nivelul mâinilor, Andrei se declară un norocos pentru că a reuşit să iasă din iadul care cuprinse în mai puţin de câteva secunde localul din centrul Capitalei.

  În ultimul timp a preferat să îşi amintească mai puţin ce a văzut acolo şi să se concentreze pe recuperarea lui, iar cei apropiaţi i-au fost mereu alături şi au avut grijă ca tânărului olimpic să nu îi lipsească nimic. “Întotdeauna m-am simţit bine şi atunci când am intrat în spital şi pe toată durata şederii mele acolo şi mă simt bine şi acum. Ceea ce fac acuma este să îmi continui recuperarea la kinetoterapie cu mâna stângă. Cât despre perioada din spital pot să spun că volunatrii, doctorii şi oamenii care erau acolo au făcut şederea noastră să fie una ieşită din comun. Ne-am simţit foarte bine, pentru asta am să le mulţumesc neîncetat. Toţi cei cu care eram în salon au fost răniţi în incendiul de la Colectiv”, povesteşte Andrei. Spune însă că perioada de recuperare este destul de grea şi anevoioasă pentru că o să treacă o perioadă bună de timp până când mâna stângă îşi va reveni complet. “Mâna stângă a stat şase săptămâni din şapte anchilozată şi unul dintre degetele mele, cel arătător, a stat mai mult. Chiar şi când eram în ambulatoriu a stat pe orteză şi se mişcă mai puţin decât celelalte. O să mai dureze cel puţin trei sau patru luni, până când acesta îşi va recăpăta complet funcţia”, explică Andrei.

  “Nu eram conştient de ce înseamnă o arsură… până atunci”
  Tânărul spune că, în noaptea aceea, în care ieşise cu un prieten din Cluj Napoca la concert, parcă nu mai era timp, totul se derula repede. Norocul lui a fost că el a ieşit imediat ce a izbucnit incendiul, a fost aproape de ieşire şi nu a văzut prea multe din iadul ce urma să se dezlănţuie. “Sincer să vă spun, eu, după trei ore de la incendiu, eram capabil să fac glume cu prietenii care veneau să mă vadă la Urgenţe în timp ce aşteptam să intru la operaţie. Nu mi-am pus problema că am păţit ceva grav. Credeam că mă vor bandaja şi că după două zile pot să mă reîntorc în cămin. Aveam un tricou pe mine şi ţin minte că au trebuit să îmi taie tricoul. Grija mea atunci era că nu am haine să mă întorc în cămin. Nu eram conştient de ce înseamnă o arsură până atunci şi nici de ce se întâmplase realmente cu toţi acei tineri”, îşi aminteşte Andrei.

  Pentru anul 2016 nu are nici un plan şi asta pentru că lucrurile s-au dovedit imprevizibile. Cert este că se va concentra asupra studiilor şi asupra terapiei pe care o are de făcut până cînd mâinile lui vor fi apte să refacă iar acele calcule complicate care l-au făcut cunoscut în întreaga lume. “Nu îmi place să îmi fac planuri de viitor, lucrurile sunt imprevizibile. O să îmi continui studiile. După facultate o să continui cu matematica, în direcţia cercetare. Nici nu îmi pun problema să fac altceva. Acum mă pregătesc şi pentru un concurs tip Balcaniadă care va avea loc în Cipru în luna martie, suntem un grup de şase colegi, iar anul trecut am ieşit pe doi, după Politehnică”, spune studentul sătmărean.

  Alexandra Ardelean  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img