More

  Recensământul păsărilor de apă s-a finalizat în judeţ

  apm

  Societatea Ornitologică Română – sucursala Satu Mare – în parteneriat cu specialişti din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi membri ai Corpului Voluntarilor Ecologi au participat în zilele de 12.01. 2016 şi 16.01.2016 la Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count). În data de 16.01.2016, la evaluare au participat și Cionca Silvia și Șipoș Szabina, eleve în cadrul Colegiului Național “Ioan Slavici” din Satu Mare, în calitate de voluntari. Observaţiile s-au efectuat pe râul Someş, în amonte de Satu Mare. Mai exact, în localitățile Pomi și Valea Vinului, și în aval de Satu Mare, pe o distanță de aproximativ 2 kilometri, și s-au înregistrat atât speciile de păsări de apă cât și cele terestre prezente în zonă.

  În cadrul recensământului s-au colectat date cu privire la zona umedă vizitată, speciile de păsări observate, numărul exemplarelor /specie, starea habitatelor în care se fac observaţiile, condiţiile climatice în care se desfăşoară observaţiile, respectiv ce mijloace s-au utilizat pentru observaţii. Datele colectate arată că în aceste zone efectivele populaţiilor păsărilor de apă sunt comparabile cu cele înregistrate în anul 2015, ceea ce denotă o stare bună a acestor zone umede. Aceste date vor fi incluse în situaţia centralizată la nivelul judeţului Satu Mare după finalizarea numărătorilor efectuate şi în alte zone. “Pe râul Someș, localitatea Pomi: rața mare – 55 ex., rața sunătoare – 1 ex., corbi – 6 ex., coțofană – 1 ex., ciocănitoare mare – 3 ex. și 1 ex. de erete vânăt. Valea Vinului: raţă mare – 19 ex., cormoran mare – 3 ex., egretă mare – 1 ex. și 2 ex. de coțofană și în aval de Satu Mare: rața mare – 19 ex., cormoran mare – 54 ex., stârc cenușiu – 1 ex., egretă mare – 2 ex., cioară grivă – 2ex., coțofană – 9 ex., șorecar mare – 2 ex., gaiță – 3 ex., pițigoi mare – 4 ex., uliu porumbar – 1ex., cioară de semănătură – 7 ex. și vânturel roșu-1 ex.”, se arată în datele recensământului făcute publice de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare.

  Datele colectate vor fi centralizate la nivel naţional şi internaţional şi vor servi la evaluarea populaţiilor păsărilor de apă, a distribuţiei teritoriale, precum şi a tendinţelor de evoluţie în timp a acestor populaţii; utilizarea speciilor de păsări de apă ca indicatori ai sănătăţii mediului înconjurător în general şi în mod special a zonelor umede; conştientizarea comunităţilor privind importanţa deosebită, din punct de vedere ecologic, a zonelor umede în păstrarea echilibrului ecologic a ecosistemelor şi în asigurarea resurselor regenerabile de care are nevoie societatea umană pentru asigurarea unei dezvoltări durabile care să asigure şanse de supravieţuire şi generaţiilor următoare.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE