More


  Cum devii mason în România?

  - Advertisement -

  mason-aurel-ghencean

  Masoneria a reprezentat întotdeauna o atracţie, dar şi o continuă curiozitate pentru cei care şi-au dorit să adere la aceste organizaţii. Există de 300 de ani şi este cea mai veche organizaţie non-politică din lume, însă nu este o organizaţie secretă, ci una discretă.

  De pe vremea lui Brâncoveanu
  Tocmai pentru a desluşi câteva din tainele masoneriei ne-am adresat lui Aurel Octavian Ghencean, mason de grad 30, cavaler Kados, el făcând parte din Marea Lojă de Tradiţie Mixtă din Carpaţi de Rit Scoţian Antic şi Acceptat.

  “Sunt de şapte ani membru în masonerie şi din capul locului trebuie să vă spun că nu suntem satanişti, aşa cum ne percep unii. Termenul de <secret> este impropriu folosit, să spunem despre masonerie că e mai degrabă <discretă>. Potrivit membrilor ei, masoneria este o asociaţie de oameni liberi şi cu bune moravuri, care conlucrează pentru binele şi progresul societăţii prin perfecţionarea morală şi intelectuală a acestora” ne dezvăluie Aurel.

  Tot de la el am aflat că în 1714 s-a înfiinţat în Anglia Marea Lojă, iar în 1734 s-au înfiinţat în Ţara Românească sub Constantin Brâncoveanu, şi în Moldova sub Constantin Mavrocordat primele Loji Masonice.

  În 1948 au fost interzise Lojile Masonice în România, însă în 1990 se deschide prima Mare Loja Concordia, fiind şi prima Mare Lojă din Europa de Est. Masoneria a inclus în România mari personalităţi ale vieţii politice, sociale şi culturale: Tudor Vladimirescu , Cuza, Dimitrie Cantemir, Horia şi Cloşca, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, I.C Brătianu şi multi alţi.

  Condiţii dure pentru a intra în masonerie
  În principiu, orice om poate intra în masonerie, indiferent de sex şi religie, dar trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Iată o parte dintre ele: să aibă vârsta de 18 ani împliniţi sau minimum 14, dacă este fiul unui mason, să aibă mijloace onorabile de existenţă, să aibă cultură şi aptitudinile necesare pentru a înţelege şi aprofunda învăţăturile masonice, să lucreze fără răgaz pentru realizarea fericirii omenirii şi să urmărească emanciparea ei progresivă şi paşnică.

  ”Masoneria are drept ţintă lupta împotriva ignoranţei, sub toate formele ei. Îl învaţă pe om să fie bun, altruist, să trăiască cu oamenii şi printre oameni. Îl învaţă să-şi iubească ţara, să facă parte din universal în scopul de a avantaja naţionalul. Îl învaţă să respecte familia, să fie generos şi demn în faţa vieţii şi a lui Dumnezeu. De fapt, aceasta este condiţia esenţială de a accede în masonerie. Să crezi într-o stare de echilibru spiritual care îţi dă forţa morală de a face lucruri morale pe acest pământ” ne mai dezvăluie Aurel.

  ochiul masonic

  Principalele simboluri ale masoneriei
  Masoneria a fost şi rămâne o descriere metafizică şi alegorică a vieţii reprezentată prin simboluri. Nu există nimic mistic în masonerie, totul este viaţă reală prezentată sub formă de legendă şi folosind multă simbolistică.

  Principalele simboluri masonice sunt cele „Trei Mari Lumini” (Echerul, Compasul şi „Volumul Sfintei Legi”) precum şi litera „G” scrisă în interiorul unui echer şi al unui compas, reprezentând iniţiala cuvintelor God (zeu), geometrice, generare, geniu, gnoză. Echerul simbolizează regulile unei conduite fără greşeală, iar Compasul este emblema stăpânirii de sine care permite masonilor să se poarte conform regulilor.

  În limbajul masonic şi culorile aveau un rol deosebit de important, printre acestea şi albastru, alături de alb şi negru care indicau gradele masonice. Albastrul semnifică în limbaj masonic prietenia universală şi bunăvoinţa, vine de la bolta cerului care îmbrăţişează universul vizibil.

  Un simbol pe care îl putem observa în numeroase domenii de activitate este cel al mâinilor drepte strânse într-un salut sau două siluete umane care se sprijină reciproc cu mâna dreaptă. Masonii înţeleg prin acest simbol dragostea frăţească. Corpul uman reprezentat în toată frumuseţea lui dezgolită este iarăşi un simbol masonic pe care cei care au studiat limbajul masonilor îl explică ca un simbol al templului lui Dumnezeu. De aceea este considerată o condiţie esenţială că pentru a intra în rândurile unui ordin masonic candidatul să fie lipsit de defecte sau diformităţi. Această regulă este menţionată şi în prima carte publicată vreodată despre masonerie intitulată “ Constituţia lui Anderson”, apărută în 1723. Ochiul atotvăzător este un alt cunoscut simbol masonic. El reprezintă divinitatea şi atributele acesteia: omniprezenţa, iubirea desăvârşită, mila, dreptatea, ştiinţa.

  Nicolae Ghişan

  simbol-masonic  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img