More  Un sătmărean din opt riscă să nu poată vota

  buletine

  Circa nouă mii de sătmăreni trebuie să îşi schimbe actul de identitate în acest an, ca urmare a depăşirii termenului de valabilitate, conform Biroului Judeţean de Administrare a Bazelor de Date şi Evidenţa Persoanei. Asta dacă vor să îşi exprime dreptul de vot în acest an, atât cu ocazia alegerilor locale din iunie, cât şi cu ocazia alegerilor parlamentare din noiembrie.

  Mii de persoane cu acte expirate
  Conform situaţiei transmise de către Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date şi Evidenţa Persoanei, în cursul anului 2016 unui număr de 8.847 persoane le vor expira actele de identitate. Ceea ce înseamnă că aceştia nu îşi vor putea exercita dreptul de vot.

  Mai exact, dacă avem în vedere faptul că în judeţ avem circa 80.000 de persoane cu drept de vot, rezultă că aproximativ un sătmărean din opt nu se va putea prezenta la urne pentru a-şi alege primarul, consilierii locali şi consilierii judeţeni.

  Facilităţi pentru obţinerea cărţii de identitate
  Persoanele care doresc să îşi obţină un nou act de identitate se pot programa cu ajutorul internetului. Programările pot fi făcute pe site-ul . Procedura este cât se poate de simplă. Cel care doreşte programarea îşi trece datele personale pe formularul on-line după care îşi alege ziua dorită. “Începând cu data de 15 ianuarie pe linia de evidenţă a persoanelor se vor putea face programări pentru preschimbarea actului de identitate online. Exact ca şi pe linia de stare civilă, atunci când îţi programezi căsătoria. Astfel, dacă viitorul cuplu îşi programează căsătoria într-o zi de sâmbătă, deja luni ei pot să îşi programeze tot online şi preschimbarea actului de identitate ca urmare a încheierii căsătoriei şi a schimbării numelui”, a declarat directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, Ionel Torja.

  Ionel Torja a mai declarat că cei care se vor programa online vor avea prioritate la ghişeele instituţiei, cu condiţia să respecte ora stabilită. “În situaţia în care se face programarea online din faţa calculatorului, această persoană are prioritate la ghişeul respectiv, cu condiţia ca să se respecte ora la care s-a făcut programarea”, a mai precizat Ionel Torja.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE