More


  Au apărut primii voluntari pentru copiii abandonați

  - Advertisement -

  copiii-abandonati

  În urma articolului publicat ieri în Gazeta de Nord Vest, în ceea ce privește numărul mare de copii abandonați la Spitalul Județean Satu Mare, zeci de sătmăreni au transmis mesaje atât către cotidianul nostru, cât și către conducerea spitalului. Sătmărenii dau dovadă de solidaritate și compasiune, aceștia își doresc fie să adopte un copil, fie să îi ajute cu tot ce le stă în putință.

  Managerul spitalului, Marcela Papici, ne-a spus că s-au prezentat deja primele voluntare care s-au oferit să stea alături de acești copii. Managerul, medicii și asistentele, cu toții le-au primit pe voluntare cu brațele deschise.

  ”Ne bucură foarte mult că, prin intermediul mass-mediei, probleme reale ajung la cetățeni sensibilizându-i și determinând în ei dorința de a ne ajuta. Până la urmă spitalul acesta, cu bune, cu rele, este al comunității și tot ceea ce nu ne place, inclusiv problema copiilor abandonați, sunt o rezultantă a modului în care noi înțelegem să ne comportăm în comunitate și în societate. Sunt rezultatul a ceea ce facem și a ceea ce nu facem noi toți ca și comunitate. Mă bucură să constat că, deși cu timiditate, sunt oameni de bună credință care au întrebat în mod punctual ce ar putea să facă pentru acești copii. Eu am vorbit cu medicii și asistentele atât de pe Secția de Pediatre, cât și de pe Secția de Neonatologie sau Chirurghie Pediatrică, în general acestea sunt secțiile unde se află acești copii, și toată lumea este foarte încântată. Le-am spus că va veni cineva și i-am întrebat cum văd ei continuarea. Medicii  au spus că este foarte important  ca voluntarii să stea cu copilul, mai ales dacă e bebeluș, să îl ia în brațe, să îl hrănească, să îi cânte sau să îi vorbească, să petreacă timp cu el, deoarece aceasta este cea mai mare problemă a acestor copii. Pe urmă, dacă situația materială le permite, poate să le aducă micuților un scutec, o hăinuță, o sticlă de lapte, poate o jucărie, deoarece acești copii, în general, ajung în centre de amplasament sau la părinți instituționali și noi din spital îi trimitem cu ceea ce primesc de-a lungul timpului”, a spus Marcela Papici.

  Directia de protecţie a copilului se ocupă de adopţii
  Au existat multe persoane dornice să adopte un copil abandonat. Managerul Spitalului Județean a explicat care sunt formalitățile și unde se poate concretiza acest lucru.

  ”Procedurile de adopție nu se fac prin spital, se fac prin legea SPC. Noi avem datoria și prin asistenții sociali anunțăm Direcția de Protecție a Copilului, iar solicitările și formalitățile pentru adopție se fac pentru ei. Noi, în general. știm că dacă sunt copii abandonați și sunt familii dornice există oarecum o rețea neoficială prin care sunt anunțați cei care vor să înfieze. Un părinte care nu poate să fie părinte biologic, unde se adreseaza și de unde are așteptările? Bineînțeles că de la maternitățile din zona unde locuiește. Avem foarte multe cazuri de mame extrem de tinere, de la țară, care realizează foarte târziu că au rămas însărcinate și de la momentul acela știu că îi vor abandona copiii. Sunt familii pentru care acest lucru este o veste bună, dar pentru noi toți, ca și societate, este o veste rea”, a mai spus Marcela Papici.

  Copii începsă fie ajutaţi
  Prima voluntară, dorind să rămână anonimă, ne-a mărturisit, cu lacrimi în ochi, faptul că pentru ea este o mare bucurie și împlinire sufletească să poată să stea alături de acești copilași.

  ”Ador copiii și îmi place să ajut. Încerc să fac tot posibilul să fac un copil fericit. Eu am o problemă, nu pot să rămân însărcinată normal. Această problemă este unul dintre motivele pentru care îmi doresc să ajut acești copilași. Așa măcar pot să dau un pic de dragoste, din dragostea pe care o am eu în plus, pentru un copil. Vin ca să am grijă de un copil”, a spus aceasta.

  Articolul nostru nu a rămas fără ecou. Toate persoanele care, în continuare, își doresc să ajute acești copii abandonați sunt așteptați cu brațele deschise la Spitalul Județean Satu Mare.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare