Jenica, La Mulți Ani!Dincolo de scena vieții politice românești autohtone și de freamătul nestăvilit din instituțiile publice sătmărene am întâlnit personalități remarcabile, implicate emoțional și profesional, dornice de a găsi în cel mai scurt timp alinările mult așteptate la durerile oamenilor de rând. Una dintre aceste personalități „ a fost, este și va fi” Eugenia Sabou – director executiv al Casei Județene de Pensii din Satu Mare. D-na Jeni sau Jenica sunt apelativele generoase rostite aproape în fiecare zi de pensionarii sau viitorii pensionari, care-i „calcă pragul” cu speranța în suflet că problemele lor vor fi rezolvate în timp util, fără prea multe amânări sau tărăgănări, greu de suportat de o persoană în vârstă sau un pensionar de boală. Niciodată ușa nu este închisă, nici a sufletului, iar operativitatea cu care Jeni Sabou reușește să rezolve problemele este de multe ori uluitoare. Nu stă prea mult pe gânduri, știe să lucreze în echipă, evaluează situațiile cu repeziciune și în cel mai scurt timp îi oferă solicitantului soluțiile pertinente, desigur, cu sugestiile profesionale marcate de litera legii.

Jeni Sabou, aflată astăzi la împlinirea unei frumoase vârste, este stăpânită de un entuziasm debordant, rigurozitate și minuțiozitate în momentele de analiză profesională, alteori altruistă cu colegii, dar mai presus de orice pe lume este să știe… că orice speță trebuie rezolvată, chiar dacă uneori răspunsurile legale sunt negative. Experiența sa profesională este echivalentă cu aceea a unui doctorand, pentru că în ultimii 10 ani a avut posibilitatea să cerceteze această corelație practică dintre litera legii și nevoile stingente ale oamenilor. Jeni Sabou a știut și știe în continuare să explice oamenilor… “ce se poate și ce nu se poate”… Știe că ar mai fi nevoie de multe amendamente în ceea ce privește legalitatea și drepturile viitorilor pensionari. Nu o singură dată ar fi vrut „din toată inima” să rezolve unele probleme ale sătmărenilor, dar granițele legale nu i-au conferit puterea necesară pentru a-i face fericiți pe cei implicați într-o problemă sau alta. De multe ori, răspunsurile lui Jeni au trebuit să fie rigide, conform legii, dar felul în care a știut să-i consilieze pe oamenii care ar fi trebuit să aibă alte drepturi i-a atras simpatia și recunoștința Omeniei.

Nu e ușor să stai în fața unor oameni, care vin la tine cu speranța că le vei rezolva problemele ! Unii de multe ori îi condamnă pe funcționarii publici, pe nedrept, dar de fapt ei nu pot face altceva decât să respecte legea! Doamne, câte întâmpinări din țară nu s-au trimis la Minister sau la Parlamentul României pentru ca unele necorelări legale să fie corectate prin modificări ale legii. Mulți nu înțeleg că un director dintr-o instituție publică trebuie să respecte legea! El nu are posibilitatea să decidă singur fără să țină cont de cadrul legal, dar nici nu poate să eludeze legea, care, bună/rea cum e, trebuie respectată. Din aceste discrepanțe, care mai există între lege și realitățile trăite de oameni, s-a născut în sufletul Eugeniei Sabou o dorință nestăvilită de a ajunge în „locul” unde se „nasc” legile sau se modifică legile. Am rămas surprins cu câtă ambiție și tenacitate, Jeni a noastră, din Sătmar, dorește să schimbe ceva în domeniul sistemului de pensii din România. E ca și cum, în sufletul ei, în conștiința ei, s-au adunat de-a lungul anilor toate durerile și nedreptățile oamenilor, care s-au lovit de indolența unora, care au primit votul lor și care au avut „Puterea în mână” de a schimba ceva în acest domeniu al pensiilor. Nu-i așa? Pentru a schimba ceva într-un domeniu sau altul e nevoie și să trăiești pe propria piele, cum se spune, frământările oamenilor. Nu numai să le trăiești, dar și să te urmărească „ zi de zi, pas cu pas”, cu gândul că multe probleme ar fi fost soluționate, dacă exista cadru legal. Eugenia Sabou, La mulți ani! alături de cei care te-au înțeles de-a lungul vremii, care te înțeleg și care te iubesc sincer și dezinteresat… fără niciun fel de prejudecăți.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts