Oșenii, codrenii, șvabii și ungurii, în sărbătoareoas bere gratis (1)

Un județ în sărbătoare. Cam așa a fost Sătmarul la finalul săptămânii trecute. Oșenii s-au bucurat de ”Zestrea Oașului”, un festival ce înlocuiește cu succes deja depășitele zile ale orașului. Codrenii s-au bucurat de invitați speciali la cea de a 60 a ediție a Festivalului de la Oțeloaia. Șvabii și nu numai ei au fost numai un zâmbet (Smiley) la Festivalul vinului și viței de vie de la Beltiug, iar în municipiul reședință de județ, în Satu Mare, au început Zilele Partium.

”Zestrea Oașului”, mândria negreștenilor
Festivalul „Zestrea Oaşului” a început sâmbătă la Negreşti-Oaş cu manifestări culturale de înaltă ţinută şi cu un program distractiv pentru toate vârstele şi gusturile, întreaga săptămână premergătoare festivalului fiind dedicată diasporei negreştene. Pentru început invitații și localnicii deopotrivă s-au bucurat de minunățiile adunate la Galeria de Artă „Dr. Mihai Pop” a Muzeului Ţării Oaşului în cadrul vernisajului unei expoziţii etnografice combinate cu o prezentare de modă excepţională cu creaţiile vestimentare inspirate din portul tradiţional oşenesc intitulată ”Între tradiție și modernism” şi realizate de studenţii Şcolii de Artă din Bucureşti, coord.designer Maria Constantinescu. Un punct de atracție a fost și Târgul Meşteşugăresc organizat în parcul central al oraşului. Invitaţii din străinătate au şi primit plachete aniversare. Reprezentanţii oraşului înfrăţit Teceu din Ucraina, cei ai Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia şi cei ai Centrului Cultural European „Dacia” din Chişinău.Momentul cel mai aşteptat a fost premierea de către primarul Aurelia Fedorca a elevilor cu cele mai bune rezultate la învăţătură şi la olimpiadele şi concursurile şcolare din acest an, a reprezentanţilor unor asociaţii creştine şi civice cu activitate meritorie în dezvoltarea comunitară, precum şi a tinerilor membri ai grupului de teatru în limba engleză, coordonat de „teacher” Dohi Szabolcs.
Duminică sărbătoarea a continuat cu danțul la ciupercă. Iar la scenă, în ultima zi de sărbătoare programul a continuat cu premierea cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsnicie, ” Nunta de aur”.
Miile de spectatori s-au bucurat de concertele Bere Gratis & Gheorghe Zamfir şi Randi & Band & Jo, iar duminică seara de recitalurile oferite de Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, Cristian Pomohaci, Ruby şi Holograf.

Beltiug, zona vinului de calitate
Locuitorii comunei Beltiug au sărbătorit Festivalul Viei și Vinului, ediția ajunsă la numărul patru.Deschiderea a fost făcută într-un mod cum se poate mai frumos și anume de către majoretele din localitatea înfrăţită Krzyzanowice din Polonia, acompaniate de fanfarele reunite şvăbeşti.Această ediție a fost una aniversară marcând totodată şi 800 de ani de atestare documentară a comunei.
Primarul Ioan Bartok-Gurzău a deschis oficial manifestările festivalului, majoretele poloneze şi-au prezentat show-ul la care au muncit mult pentru a ieși impecabil. Lume multă ca de fiecare data iar organizatorii foarte ospitalieri. ”Venim în fiecare an la festival împreună cu familia și ne simțim minunat. Gustăm strugurii, soţul încearcă vinuri iar copiii se bucură de ștrudli şvăbeşti”, a spus o localnică.
În Beltiug sunt 690 de case și 368 de pivnițe, tocmai de aceea vinul cel mai bun este acolo.
“Mă ocup de vie doar de doi ani însă îmi place foarte mult și sigur voi face asta de acum înainte pentru tot restul vieții.Strugurii de la noi sunt deosebiți, iar anul acesta am avut recoltă bună” ne-a declarat un viticultor din zonă.
Programul a fost deosebit de bogat și variat.Pentru cei pricepuți în ale bucătăriei nu a lipsit concursul de bogracs unde fiecare a venit cu rețetă unică și secretă. Și au fost cam 300 litri de bogracs pentru gurmanzi. Deasemenea a avut loc piața cu vânzare de vinuri și spectacolele formațiilor locale.Cele mai aștepate momente au fost spre seară, când pe scenă au apărut vedetele Nicolae Furdui Iancu, Smiley, Elena Gheorghe, Ami și Anda Adam.

Oțeloaia, ediție de colecție
Scena amplasată pe lacul de la pădurea Oțeloaia a adus iubitorilor de folclor nume precum Petrică Mureșan, Sava Negrean Brudașcu, Nicolae Sabău, Nicolae Mureșan și mulți alți artiști de prin părțile Codrului și Oașului.
Deschiderea oficială a festivalului a avut loc în prezența prefectului Radu Bud, a vicepreședintelui CJ, Alexandru Panea și a viceprimarului municipiului Satu Mare, Adrian Albu. Gazda evenimentului a fost bineînțeles primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean.
Anul acesta ca un element special al acestui festival, a fost lansarea Ansamblului Județului Satu Mare „Doruri Sătmărene”, ansamblu coordonat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.
Spectacolul a fost susţinut de interpreţi, ansambluri folclorice şi grupuri de dansatori pe scena amplasată pe lacul din pădurea Oţeloaia. Iar codrenii au venit cu mic cu mare la sărbătoare… căci nu-i așa a fost ediția a 60-a a festivalului. Una de colecție.

Partium a început cu o operă rock
Ziua fondării statului Maghiar a fost sărbătorită cu numeroase evenimente destinate atât celor mici, cât și celor mari. Un număr uriaș de sătmăreni au cântat melodiile operei rock István, regele, iar apoi petrecerea a continuat cu concertul formației Kiscsillag.
Cea de-a doua zi a ediției actuale a Zilelor Maghiare Partium a serbat ziua regelui fondator, Sfântul Ștefan. Ziua a debutat cu o slujbă religioasă după care a urmat depunerea de coroane.
La Casa de Cultură a sindicatelor, toți cei interesați, au putut viziona spectacolul Pietre în buzunar prezentat de Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, după care a avut loc în centrul nou al orașului mult așteptatul concert realizat pe baza operei rock a lui Szörényi – Bródy, anume István, regele. Acest din urmă spectacol a fost susținut de Talán Teátrum din Mátészalka. Publicul prezent a cântat celebrele melodii împreună cu corul format din 40 de membri, prezentându-și astfel omagiile în memoria regelui fondator.
Pe strada 1 Decembrie 1918, a avut loc concertul formației Kiscsillag, care a evoluat pentru prima dată la Satu Mare. Pe lângă cele mai cunoscute melodii ale formației, au fost introduse în concert și câteva melodii ale formației Kispál és a Borz acompaniate de aplauze și ovații din partea publicului. Anecdotele povestite de Lovasi András între melodii au adus un plus concertului, creând, cu ajutorul lor, o atmosferă pozitivă.Iar petrecerea continuă cu alte zeci de evenimente și în această săptămână.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts