More


  Şansă pentru restaurarea Catedralei

  - Advertisement -

  catedrala-4-jos

  “Am fost în oraş, şi după ce am terminat treburile, încă am avut timp să intru în Catedrală la o rugăciune” – această afirmaţie e bine cunoscută sătmărenilor. Catedrala, care îşi deschide porţile în fiecare dimineaţă înainte de prima Sfântă Liturghie şi ţine deschis până după liturghia de seară, este frecventată nu doar de romano-catolici. Tot timpul sunt credincioşi, care se închină în faţa bunului Dumnezeu. Isus îi aşteaptă în Euharistie, îi ascultă, le alină suferinţele. În partea stângă de lângă poarta de intrare stau câteva doamne, care, sunt gata să ajută enoriaşii sau turiştii răspunzăndu-le la întrebări, intermediind discuţiile cu preotul paroh.

  Una dintre aceste doamne e Maria Mureşan în vârstă de 85 de ani. Dânsa îşi desfăşoară activitatea de la 6:30 dimineaţa până la 13:00 după masă. După cum mărturiseşte, în Catedrală se întâlneşte cu oameni buni, şi se bucură mai ales când sosesc grupuri de turişti, care iau parte şi la Sfintele Liturghii. De cele mai multe ori oamenii sunt însoţiţi chiar de preotul lor, sunt în pelerinaj spre locuri sfinte.

  szc7

  În ceea ce priveşte grupurile de pelerinaj parohul Catedralei, Hársfalvi Ottó, ne-a explicat, că aici ajung pelerinii şi turiştii, din ţară şi din străinătate. Vara ajung cei mai mulţi turişti.

  Catedrala Romano Catolică este un element important al centrului municipiului şi este recomandată de sătmărenii cu drag rudelor şi cunoştinţelor lor venite din altă parte. Episcopia Romano Catolică Satu Mare face demersuri ca să obţină finanţare pentru reabilitare, printr-un proiect în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

  szc4

  Clădirea catedralei se caracterizează prin starea de degradare la nivelul structurilor portante şi al finisajelor, învechirea instalaţiilor, sau lipsa acestora. Deficienţele se manifestă prin fisuri, umiditatea ridicată a pereţilor datorată ascensiunii apei din sol, a lipsei izolaţiei hidrofuge, degradarea finisajului exterior şi degradarea decorului arhitectural din piatră: ancadramente, brâuri, capiteluri, cornişe, sculpturi şi instalaţii necorespunzătoare. În vederea protejării, conservării patrimoniului istoric s-au prevăzut următoarele tipuri de lucrări de restaurare și consolidare: consolidarea terenului de fundare, lucrări de hidroizolaţie; conservarea și restaurarea componentelor artistice de piatră şi din fier; lucrări de înlocuire a învelitorii, tinichigeriei şi accesoriilor acoperişului, inclusiv a sistemului de paratrăsnet; lucrări de restaurare a faţadelor; refacerea sistemului de încălzire în catedrală; pentru înlesnirea circuitului de vizitare între catedrală şi muzeul “Colecţia de Artă Bisericească Meszlényi Gyula” se propune deschiderea golului înzidit dintre încăperi. Se propune realizarea unei noi construcţii anexe în locul celui existente, care să ofere spaţiile anexe – centrală termică, grupuri sanitare pe sexe şi un grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi. Se propun lucrări de reamenajare a curţii, consolidarea împrejmuirilor din zidărie. Prin proiect se va putea realiza digitizarea obiectivului. Lucrările s-ar decurge în 36 de luni de la începerea acestora, şi este important de menţionat că în timpul restaurării, Sfintele Liturghii ar decurge după programul normal.

  szc3

  Catedrala Romano Catolică din Satu Mare, prin lucrările propuse, în afară de intervenţiile structurale imperios necesare se extinde cu funcţiuni de primire a turiştilor. Prin realizarea investiţiei va creşte atractivitatea turistică a localităţii în general şi al edificiului în particular, contribuind la dezvoltarea turismului religios şi laic al regiunii.

  Planurile însă pot deveni realitate doar dacă se câştigă proiectul, pe care Episcopia intenţionează să-l depună.

  Tulbure Bogdan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare