More


  Sătmarul răsună în cântări de tulnic

  - Advertisement -

  tulnic

  Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” Satu Mare și Fundația „Mircea Florian” organizează în perioada 12-14 august evenimentul „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul”, o tabără și workshop de tulnic. Acțiunea este una itinerantă și a început în județul Alba, în Munții Apuseni, la data de 4 august.

  În Satu Mare, originile acestui instrument sunt în strânsă legătură cu moții stabiliți în județul nostru, care au adus cu ei tradiția și obiceiul cântatului la tulnic.

  Pe parcursul celor trei zile, cei interesați de acest instrument vor putea afla informații despre rădăcinile, tradiția și dorința de perpetuare a tulnicului de la Mariana Gligor, Nina Onețiu, Maria Denisa Gligor din Vidra și Câmpeni, județul Alba, Lina Șchiop, Maria Patița din Ianculești și Horea, Răzvan Roșu din Satu Mare, Andrei Dinescu, Florin Manca, Alin State din București.

  ”Sunt născut aici, la Satu Mare, dar trăiesc de destul de multă vreme prin lumea largă. La Satu Mare mă întorc foarte des și mereu cu proiecte culturate interesante, sper. Proiectul „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul” este un proiect care a început la Satu Mare. E un proiect care încearcă, nimic altceva, decât revitalizarea unui instrument, salvarea lui de la o moarte pe care nu o merită pentru că, da, instrumentul este pe cale de dispariție. E un bun cultural, o marcă identitară a poporului român chiar dacă nu e un instrument doar al românilor, e un instrument care se cântă în multe părți. La noi are o valoare cu totul specială și e păcat să stăm și să ne uităm cum dispare. Încercăm să facem tot ce putem pentru salvarea acestui instrument”, a spus Mircea Florian, inițiatorul evenimentului.

  Sătmărenii au primit foarte bine această inițiativă, de a revitaliza un instrument mai puțin folosit de către români, deși cu o valoare semnificativă la bază. Dorința organizatorilor este aceea de a-i apropia pe oameni de acest instrument, în special pe cei tineri.

  ”Nu e un proces pe care să îl vezi pe loc, nu se întâmplă nimic radical de pe o zi pe alta, dar eu cred că acumulate toate aceste sesiuni, toate aceste tabere și ateliere încearcă să facă să se răspândească știința cântării chiar între cei care practică cântarea, dar și între cei mai tineri. Încercarea aceasta de a apropia lumea de instrument nu are rezultate instantanee, dar eu așa evaluez că e în regulă și crește interesul și conștiința asupra faptului că nu e un lucru care e de uitat”, a concluzionat Mircea Florian.
  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img