Zi memorabilă pentru Catedrala “Adormirea Maicii Domnului!”1

Zi specială pentru comunitatea ortodoxă din Satu Mare. Duminică, în prezența a sute de enoriași, a unui impresionant sobor de preoți și a oficialităților municipiului și județului nostru a avut loc târnosirea (sfințirea) Catedralei ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare.

3
Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârșite de către P.S. Iustin Sigheteanul al Maramureșului şi Sătmarului, inconjurat de un sobor format din 20 de preoti si diaconi. Au fost sfințite Altarul, pictura, icoanele, mobilierul si toate lucrările realizate la biserică.

La final, P. S. Iustin a acordat diplome de vrednicie si recunostință credincioșilor și binefăcătorilor Catedralei, una dintre diplome a fost acordată trustului de presă Gazeta de Nord-Vest şi Nord Vest TV. Preotul paroh Cristian Boloș a primit ca distinctie Crucea Sf. Iosif Mărturisitorul. La Liturghie a cântat corul “Doxologia” al Catedralei Episcopale “Sf. Treime” din Baia Mare, dirijat de pr.prof.dr. Petrică Aurelian Covaciu. Preotul paroh Cristian Bolos a multumit lui Dumnezeu, P.S. Iustin, preoților si credincioșilor pentru reusita zilei.

Un simbol al municipiului Satu Mare
Această Catedrală este un simbol al municipiului și monument de arhitectură construită ca și semn de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru realizarea Marii Uniri .Înălțată de armata română cu sprijinul acordat de statul român și cu sprijinul credincioșilor sătmăreni și al autorităților de atunci, aceasta a fost acum înnoită și împodobită.

În cuvântul său de învățătură P.S. Iustin Sigheteanul a ținut să-i pomenească pe toți cei care au contribuit la construirea și apoi la păstrarea în bune condiții a Catedralei și a amintit că-i va pomeni mereu în rugăciunile sale: ”Biserica se întemeiază pe dorința ctitorilor și a întemeietorilor care au începuit această lucrare, a episcopului care a pus piatră de temelie și care a fost înlăturat din scaunul de episcop de la Oradea, dupa 48-50, deoarece nu se împăca cu noul regim. Nu îl uităm pe cel mai recent și cel mai vredjnic slujitor, părintele protop Alexandru Tincu, care a preluat catedrala în 1990, e datoria noastră să ne rugăm pentru toți să fie pomeniți în veșnicie. O biserică de zid ca orice construcție are nevoie de înnoiri. Și oamenii au nevoie de înnoiri după o anumită vârstă, să mai luăm un medicament, să mergem la tratament, să ne odihnim, să o lăsăm mai ușor cu munca, aşa că și locașurile de zid au nevoie de înnoiri. S-a reînnoit pictura, a început părintele Aurel și a continuat părintele Cristian. Părintele Aurel are 22 de ani de preoție la biserică iar părintele Cristian a venit prin concurs în 2010, are 6 ani de zile de când slujește în acest lăcaș. Pe lângă faptul că s-a curățat pictura și s-a înnoit într-un mod minunat s-a înnoit privorul, s-au adăugat câteva icoane mozaic și cea mai frumoasă este cea a hramului “Adormirea Maicii Domnului” a spus cu evidentă emoție în glas preasfințitul Iustin Sigheteanul.

Cadou simbolic pentru PS Iustin
La finalul slujbei cei doi preoți care slujesc la această biserică, în semn de recunoștință i-au dăruit preasfințitului Justin Sigheteanul, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, o icoană cu hramul bisericii “Adormirea Maicii Domnului” și o plachetă aniversară.

Credincioșii au fost unși cu mir și au avut posibilitatea să intre în altar, iar aceștia au stat minute bune după încheierea slujbei pentru a vizita toate locurile renovate din sfânta catedrală…

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts