3,4 milioane de români au emigratOficial, România este pe locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în alte ţări, şi pe locul 20 la nivel mondial. Avem peste 3,4 milioane de români plecaţi la muncă în străinătate ori stabiliţi definitiv acolo cu tot cu familii.

Potrivit unui raport ONU, România înregistrează în această perioadă a doua cea mai mare creştere a diasporei unei ţări. Mai exact, ţara noastră a întregistrat o creştere a migraţiei de 7,3% pe an, în timp ce pe primul loc este Siria cu 13,1%, iar pe locul al treilea Polonia cu 5,1%. Experţii Naţiunilor Unite notează că România are cea mai accelerată creştere a numărului de migranţi în condiţiile în care nu s-a confruntat cu războiul.

Vorbind despre cauze, se impune remarcat că România a depăşit momentul 89 cu foarte multe speranţe, dar perioada tranziţiei a reprezentat un drum mult mai greu decât se aşteptau românii. După două decenii de aşteptări zadarnice a început exodul masiv în Occident, în speranţa unui trai mai bun.

Am putea împărţi migraţia românească în mai multe categorii. În primul rând, vorbim de tinerii care se află la studii universitare şi pleacă în Occident să-şi continue pregătirea. Cei mai buni dintre ei sunt recrutaţi încă din liceu. A doua categorie mai deosebită este formată din medici şi informaticieni. Motivele se cunosc foarte bine. Dar cei mai numeroşi emigranţi români sunt cei fără studii superioare, care merg în străinătate să presteze munci de care occidentalii se feresc.

Potrivit specialiştilor, soluţia stopării migraţiei poate fi numai îmbunătăţirea situaţiei economice. La modul cât se poate de general, atunci când economia românească va intra într-un flux de dezvoltare pentru care are resurse, iar datele statistice o vor confirma, atunci sigur că tendinţa plecării în străinătate va scădea. Până la urmă, nimeni nu pleacă dacă are în ţară condiţii bune de trai.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts