Prof. univ. dr. GAVRIL ARDELEAN a fost condus pe ultimul drum…gavril

La Cimitirul de pe str. Rodnei din Satu Mare a avut loc astăzi slujba de înmormântare a prof.univ. dr. GAVRIL ARDELEAN, la care au participat peste 500 de persoane. Norii parcă plângeau, plângeau la nesfârșit în această zi de toamnă memorabilă, în timpul slujbei de înmormântare. Plângeam și noi, acolo în preajma catafalcului, cei care am fost prezenți la această solemnă despărțire de părintele nostru sufletesc și profesional, prof.univ. dr. GAVRIL ARDELEAN. Alături de familia îndoliată au fost prezenţi reprezentanţi ai Universităţii de Vest VASILE GOLDIŞ din Arad: prof.univ. dr. AUREL ARDELEAN – rector fondator și președinte, prof. univ. Dr. ANDREI ANGHELINA – prorector, prof.univ. dr. IOAN MARȚIAN, conf.univ.dr. AUREL DARĂU, dar şi cadre universitare de la Filialele GOLDIŞ din: Satu Mare, Baia Mare, Marghita, Zalău, Bistriţa şi Sighişoara. De asemenea, la înmormântarea prof.univ. dr. Gavril Ardelean au participat: oficialităţi locale şi judeţene, prefectul Radu Bud, prof.dr. IOAN VIMAN, şefi de instituţii, colaboratori, rudenii, foşti elevi şi absolvenţi, care au venit special din străinătate pentru a-l conduce pe ultimul său drum. La înmormântarea acestui om de excepţie, au fost prezenți, din cele patru zări, cu sufletul și gândul, mii de studenţi, cărora prof.univ.dr. le-a predat de-a lungul celor 20 de ani de activitate universitară.

După slujba de înmormântare, preoţii: AUREL DONCA, DORU LOSTUN şi GHEORGHE CHIŞ, în predicile lor, au vorbit în cuvinte înţelepte şi elogioase despre această mare personalitate a Sătmarului, care a fost… este și va rămâne prin lucrările sale de cercetare științifică în domeniul biologiei și ihtiologiei, prof.univ. dr. Gavril Ardelean.

Preotul AUREL DONCA a vorbit despre virtuțile alese și l-a menționat pe Euripide – poet tragic grec, care a spus că:” …virturțile strălucesc și după moarte „…iar, prof.univ. dr. GAVRIL ARDELEAN a fost un om al culturii sătmărene, un om al cinstei și responsabilității profesionale pentru cultura sătmăreană.

Preotul Doru Lostun a menționat, printre altele, despre faptul că prof.univ. dr. GAVRIL ARDELEAN a plecat dintre noi pe neașteptate. Parcă am fi vrut ca această despărțire să fie altfel, moartea să mai zăbovescă, pentru ca noi, cei care l-am cunoscut, să avem posibilitatea să ne luăm rămas bun de la el. A fost ca un tată pentru foarte muți dintre noi.

Preotul GHEORGHE CHIȘ, în predica sa, a spus printre altele că soția prof.univ.dr. GAVRIL ARDELEAN, prof. FLORICA ARDEALEAN, i-a fost profesoară și dirigintă și că prin vorbele sale dorește să aducă un balsam de mângâiere pentru familia îndoliată. Preotul Gheorghe Chiș a recitat prima strofă din poezia MĂRUL DE LÂNGĂ DRUM, compusă de poetul Mihai Beniuc:”Sunt măr de lângă drum/ Și fără gard/La mine/n ramuri poame roșii ard./ Drumețule, să iei fără sfială,/ Că n-ai să dai la nimeni socoteală…”. Apoi, preotul Gheorghe Chiș a spus că poamele roșii sunt învățăturile pe care le-a dăruit studenților, de-a lungul anilor, prof.univ. dr. GAVRIL ARDELEAN.

Despre biografia academică şi activitatea universitară de excepţie a profesorului universitar doctor GAVRIL ARDELEAN a vorbit în final, prof.univ. dr. AUREL ARDELEAN – rectorul fondator și președintele Universității de vest VASILE GOLDILȘ Goldiş Arad. Au fost momente emoționante. În câteva clipe de eternitate, prof.univ.dr. AUREL ARDELEAN a vorbit despre etapele esențiale ale colaborării și prieteniei sale cu prof.univ.dr. GAVRIL ARDELEAN. Printre altele, domnia sa a menționat faptul că acest om de excepție, a inițiat înființarea la Satu Mare a unei Filiale a Universității de Vest VASILE GOLDIȘ, în urmă cu 20 de ani. Pe de altă parte, rectorul fondator a subliniat faptul că de numele lui se leagă foarte multe lucrări științifice, care au impresionat pe marii biologi ai României, datorită studiilor de cercetare în domeniul biologiei și ihtiologiei. Astfel, în 2002, Academia Română la recompensat cu premiul științific GRIGORE ANTIPA, care se acordă o singură dată în viață. Rectorul fondator, prof.univ.dr. AUREL ARDELEAN a mai spus că prof.univ.dr. GAVRIL ARDELEAN a fost un bun organizator și deschizător de drumuri în cercetarea științifică în domeniul biologiei și ihtologiei.

Așadar, astfel se încheie viața pământească a prof.univ. dr. GAVRIL ARDELEAN, despre care s-a spus la înmormântare că bunul Dumnezeu trebuie să-l primească în Împărăția Sa, pentru că el a fost un om bun, care a iubit natura și oamenii…iar prin virtuțile sale a demonstrat că mai presus de toate sunt învățăturile menite să-i călăuzească pe cei buni pe drumul cuvintelor lui Iisus Hristos: “ EU SUNT CALEA, ADEVĂRUL ȘI VIAȚA. CEI CARE VOR CREDE ÎN MINE SE VOR MUTA DIN MOARTE LA VIAȚĂ.

Rămas bun, d-le prof.univ.dr. GAVRIL ARDELEAN…Nu vă vom uita niciodată, iar cărțile dv. de cercetare științifică de autor, coator sau îndrumător vor dăinui peste vreme…ca o formulă de viață vie, pentru toți cei care vor urma…,dar și pentru familia dv. înzestrată cu har de la bunul Dumnezeu…
DUMITRU Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts