More


  Alexandru Zotta – o valoare de excepţie!

  - Advertisement -

  În general, despre un scriitor vorbesc criticii literari. De fapt, cel mai bun, exact şi foarte precis vorbeşte opera sa. Este adevărat că, în vremurile tulburi pe care le trăim azi, din păcate, oricine poate să vorbească despre oricine şi orice. Eu îl cunosc pe scriitorul, profesorul, criticul de artă, omul, soţul şi tatăl a doi copii reuşiţi încă din perioada în care am fost repartizat în Satu Mare. A fost şi a rămas omul care mi-a atras atenţia printr-un fel de a fi, deosebit de masa de oameni cu care am luat contact. Avea şi are un fel de a vorbi mai dulceag, mai cald şi chiar mai apropiat de om, indiferent de talia pregătirii sale. Nu este omul „din piaţă”, ce împrăştie opinii cu iz de verdicte, valabile pentru lumea gălăgioasă şi confuză. Deşi simte de multe ori că nu este înţeles, îşi dă seama de acest lucru şi caută, totuşi, înţelegerea, găsind-o şi bucurându-se de ea. Este greu să vorbeşti şi, mai ales, să scrii despre Alexandru Zotta, este greu să-l elogiezi tocmai pentru că e greu să te ridici la înălţimea personalităţii domniei sale. Eu nu încerc s-o fac, dar scriu prezentele rânduri nu ca un critic literar sau analist, ci îmi exprim cu bucurie respectul şi preţuirea pe care o nutresc pentru acest om minunat, de care mă leagă o frumoasă colaborare şi ataşament de familia sa frumoasă şi reuşită. Ca soartă ne asemănăm, mai ales că încercăm sentimentul „distanţei mari” faţă de cei dragi. Poate unii nici nu visează ce înseamnă acest lucru, când stai şi lăcrimezi cu pozele copiilor în faţă!

  Mă bazez acum, când scriu, pe o colaborare trainică, rodnică şi continuă cu Alexandru Zotta, prezent la cele mai importante evenimente din domeniul culturii în judeţul nostru, la universitate, în ţară şi nu numai. Satu Mare are o valoare şi un loc deosebit, atât în inima şi sufletul lui Alexandru Zotta, cât şi în paginile ziarelor sau a studiourilor de televiziune. Este prezent aici cu pasiunile sale şi cu înaltul său profesionalism. Îşi aduce mereu contribuţia la promovarea valorilor culturale în judeţul nostru. A privit mereu cu încredere pe debutanţii în poezie, în genurile şi speciile literare, în teatru, în muzică şi artă plastică, încurajându-i şi întinzându-le o mână de ajutor prin simple cuvinte ce s-au „lipit” de sufletul autorilor! Ce frumos! Important că nu i-a privit cu invidie şi dispreţ, ci, din contră, a lăudat ce se poate lăuda şi a imprimat o linie de dirijare spre mai bine. La diferitele lansări de carte, cuvântul lui Alexandru Zotta a pătruns în sufletul şi mintea autorilor, dar şi a auditorului de diverse profesiuni. Cuvintele lui sunt ca nişte stânci, el fiind un curajos, consecvent şi hotărât şi dincolo de toată tristeţea în care trăim, există mereu o „Odă a bucuriei!”, el fiind de multe ori interpretul! El transmite, cu puternică forţă, aspecte ale binelui, ale adevărului, ale dreptăţii şi ale frumosului. Şi toate acestea cu atâta bun simţ, trăsătură de bază a caracterului său! Este, totuşi, un optimist convins!

  Am verificat acest lucru. Şi totul derivă de la familie, de la mândrie şi în acelaşi timp îngrijorare! E puternic şi ştie ce vrea de la viaţă. De aceea, catedra universitară şi titlul de doctor în ştiinţă, sunt dobândite prin muncă zdravănă de o viaţă. Nu se poate compara nicicând cu un politician, indiferent de rangul asumat, pentru că la Alexandru Zotta e studiu serios, muncă şi multă transpiraţie. Dacă în parlament ar exista astfel de oameni, ţara aceasta ar prospera! El are cuvinte ca munţii şi ne cheamă spre înălţimi! O face pentru că e plin de credinţă şi este omul ce poate lumina cărările, ce poate birui moartea prin focul crezului său artistic. Apare acest foc în vol. III din „Intermitenţe critice”, exact în Eseuri despre poezie, editată acum, în 2016.

  Trebuind să scriu despre o personalitate, mi l-am ales pe Alexandru Zotta, tocmai pentru cele arătate mai sus. El a scris despre alţii, dar alţii nu s-au prea îngrămădit să scrie, la vedere, despre el. Am făcut-o pentru a-i aduce aminte că este o adevărată valoare şi că nu trebuie să uităm de valori cât sunt în viaţă. Acum, în prag de marea sărbătoare a Naşterii Domnului, în numele NVTV şi a sătmărenilor, îi doresc ca Dumnezeu să-l binecuvânteze pe el şi familia sa cu sănătate, ani mulţi, fericiţi şi rodnici! Sărbători fericite!
  La mulţi ani!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img