More

    Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun Carei 2016

    carei

    Cea de-a treia ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun organizată de către Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul Carei, a avut loc vineri la Castelul Karolyi. Au fost prezente nu mai puţin de 12 grupuri care au însumat peste 230 de colindători din toate zonele folclorice ale judeţului şi din Oradea. Spectatorii au trăit momente emoţionante în faţa atâtor datini readuse la lumină de păstrătorii tradiţiilor strămoşeşti. Interiorul de casă ţărănească românească cu şterguri şi cu icoane a întregit atmosfera specifică Sărbătorilor de iarnă.

    Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelenţă evenimentul care aduce cea mai mare bucurie în sufletele şi în casele credincioşilor iar vestea naşterii Pruncului Sfânt a fost adusă la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun de la Carei de Ansamblul folcloric „Cununița Năzdrăvană” , coordonatori Maria Carmen Sas şi Leontina Dorca, de corala Armonica de pe langa biserica ortodoxa Sf Mihail si Gavril, dirijor Ionel Tordoi, Ariana Astalîş una dintre elevele profesoarei Mariana Vulcan de la Clubul Elevilor Carei, Corindatorii din Andrid coordonator înv. Mircea Gădag, Corala Francisc Hubic de pe lângă Mănăstirea Franciscană Maica Domnului din Oradea, dirijor prof. IRINEL-MARIA BĂJENARU, Ansamblul Oaşul de pe langa Casa de Cultura Negresti Oas, Ansamblul Urmaşii lui Lucaciu din Lucăceni coordonator Mirela Horgoş, Corul Bisericii ortodoxe Sf Mihail si Gavril din Sanislau dirijor Bogdan Zonocan, Corul AXIOS al Liceului Teologic Ortodox Nicolae Steinhart Satu Mare, dirijor prof. Vraja Alin, CRAII de la Ianculeşti, Grupul folcloric Nepotii Iancului din Marna Nouă coordonator Lelea Victoria şi prof.Viorica Tomai şi nu în ultimul rând grupul format din Ansamblul Florile Turţului de pe lângă Liceul Tehnologic Anghel Saligny coordonatori profesoarele Monica Ghiz, Maria Negru, Rodica Doroş , grupul Corindătorii de la Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhart coordonator profesor Loredana Botiş, regizorul Dorel Iurcencu şi interpreta Angela Muntean culegător şi păstrător de tradiţii .

    Programul s-a întins pe durata a trei ore, timp în care publicul a cântat alături de colindători dar au fost momente când s-a ridicat în picioare pentru a-şi manifesta recunoştinţa şi mulţumirea pentru evoluţia artiştilor.

    Asociaţiunea ASTRA Carei a oferit tuturor Diplome de Excelenţă şi un pacheţel simbolic. Conducerea Despărţământului ASTRA Carei, preşedinte Daniela Ciută, vicepreşedinţi prof. Marius Coşarcă şi prof. Liliana Sorian aduce mulţumiri tuturor celor care au sprijinit această a treia ediţie a Festivalului de Datini de la Carei precum şi grupurilor participante care au depus eforturi pentru a face deplasarea la Carei.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE