More


  Infrastructura apei din județul Satu Mare, reabilitată

  - Advertisement -

  apaserv

  Proiectul ” Extinderea cu treaptă terțiară a stației de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare” s-a finalizat cu succes. La amplasamentul Stației de Epurare Satu Mare a avut loc ieri ceremonia oficială privind finalizarea lucrărilor de execuție din cadrul acestui contract.

  Lucrările, finalizate în luna noiembrie 2016, au contribuit în mod substanțial la îmbunătățirea calității apei râului Someș, îmbunătățirea calității mediului, susținerea implementării strategiei de reutilizare a nămolului rezultat din procesul de epurare și la reducerea mirosurilor neplăcute emanate din procesul de epurare a apelor uzate și tratare a nămolului. Obiectivele acestui contract au fost realizarea treptei terțiare pentru stația de epurare existentă în vederea reducerii concentrației de azot și fosfor în apele deversate, conform cerințelor DIRECTIVEI UE 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate orășenești, respectiv modernizarea procesului de tratare a nămolului pentru a corespunde treptei terțiare de epurare. Lucrările au inclus și completarea laboratorului stației de epurare, asigurarea unui sistem modernizat și extins de automatizare și SCADA.

  ”Suntem încântați că am reușit o investiție de peste 22 milioane lei. Este unul din cele 15 contracte pe care le avem pe POSMEDIU, toate se vor termina anul acesta, deci în câteva zile, dar aceasta este cea mai de impact investiție. În stația de epurare sunt mici lucrări, dar nu de anvergura celei tehnice pe care am realizat-o. Urmează, în schimb, să facem alte stații de epurare în județ”, a spus Dan Stegerean, directorul APASERV.

  186.000 de locuitori din 14 localități beneficiază de acest proiect. Localitățile incluse în proiect sunt: municipiul Satu Mare, Botiz, Lazuri, Păulești, Ambud, Odoreu, municipiul Carei, Foieni, Căpleni, Negrești Oaș, Tășnad, Livada, Ardud, Mădăras.

  Investiția reprezintă unul din cele cincisprezece contracte de lucrări ale proiectului major de investiții ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare” în valoare de aproximativ 295 milioane lei (fără TVA), valoare ce a rezultat după semnarea tuturor contractelor. Contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 78,5% din valoarea proiectului, cea a Guvernului României 12%, a autorităților locale din aria proiectului 1,84%, iar restul de 7,66% este suportat de S.C. APASERV Satu Mare S.A., printr-un credit bancar obținut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

  Proiectul ” Extinderea cu treaptă terțiară a stației de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare” are o importanță deosebită în cadrul dezvoltării infrastructurii de mediu locale și la atingerea standardelor Uniunii Europene în privința calității apei potabile și a apelor uzate, contribuind în mod substanțial la dezvoltarea județului, la protejarea mediului și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

  S.C. APASERV SATU MARE S.A. s-a constituit în anul 2014 și este organizată ca o societate comercială pe acțiuni cu capital de stat. Acțiunile sunt deținute de unități administrativ-teritoriale din județul Satu Mare, membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii în Sectorul de Apă și Apă Uzată din județul Satu Mare, iar acționar majoritar al societății este municipiul Satu Mare. Începând cu anul 2007, S.C. APASERV SATU MARE S.A. a devenit Operator Regional, asigurând serviciile publice de alimentare cu apă potabilă, colectare și epurare a apelor uzate pe teritoriul județului. Infrastructura de apă și apă uzată a S.C. APASERV SATU MARE S.A. acoperă un număr de 50 de unități administrativ-teritoriale, având peste 74 de puncte de lucru.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img