More


  ”Luminătorii satelor”, premiați la Muzeul Județean

  - Advertisement -

  luminatorii-satului

  Locuitorii județului Satu Mare, care prin diferite metode au participat la dezvoltarea județului nostru, au fost premiați ieri în cadrul unei gale organizate special pentru ei.

  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean, a organizat ieri, de la ora 14:00, la Muzeul Județean Satu Mare, cea de-a VI-a ediție a Galei de premiere „Luminătorii satelor”. „Premiem 10 personalități locale, care de-a lungul timpului au avut o activitate culturală în comunitățile din care provin. Atunci când s-a gândit organizarea acestei gale, s-a avut în evidență sprijinirea și motivarea acelor persoane de la nivelul comunelor din judeţul Satu Mare, care se implică activ în organizarea diferitelor evenimente culturale. S-a considerat că prin premierea lor, prin oferirea unei diplome și a unei sume de bani, aceștia vor avea sentimentul și certitudinea că munca lor este răsplătită, și că munca lor nu este în zadar. Aceste persoane care sunt prezente la Gala ”Luminătorii satelor” provin din domeniul cultural, fie că sunt instrumentiști, fie că au scris vreo lucrare, fie că au organizat diferite evenimente culturalede-a lungul timpului, fiecare persoană poate să spună că a dezvoltat nivelul cultural al comunității din care face parte”, a declarat Robert Laszlo, președintele Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

  Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, s-a declarat mulțumit de această gală, spunând că oamenii au nevoie de sprijin și susținere.

  ”Este o inițiativă bună, în sensul în care să mai aducem la cunoștința publică activitatea multor oameni inimoși, care pe parcursul anului produc multe evenimente frumoase, dar de multe ori spectatorii nu știu cine stă în spatele acestor evenimente. În plus, acești oameni încearcă să păstreze și niște tradiții, să le arate copiilor de astăzi cum au trăit predecesorii noștri, și sunt un element care e foarte important, din punct de vedere al păstrării identității culturale a acestui județ, indiferent de ce naționalitate au, indiferent din ce zonă provin. Oamenii premiați întotdeauna sunt sprijiniți, pe de o parte, de către Centrul de Promovare a Tradițiilor și pe de altă parte, de multe ori, atrag fonduri externe pentru activitatea lor. Știu câteva exemple dintre cei premiați care au atras mai multe fonduri dinafara județului, decât din interiorul județului. Din acest punct de vedere, jos pălăria în fața lor”, a spus Pataki.
  În cadrul acestui eveniment au fost premiate personalităţile locale care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea spirituală a localităţilor din care provin. Acest eveniment este extrem de relevant pentru conturarea profilului identitar al acestor meleaguri. Sunt evidenţiaţi oamenii care prin eforturile lor au luminat viaţa culturală a comunităţilor din care provin, de a recunoaşte public meritele acestor oameni.

  Luminătorii satelor au fost şi vor rămâne modele pentru toţi cei care pot conştientiza utilitatea unor asemenea demersuri culturale. Judeţul Satu Mare este singurul din ţară care organizează o manifestare de acest gen prin care sunt celebrate valorile culturale şi spirituale de pe întreg cuprinsul judeţului.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img