More


  ”Oala de sarmale a bunicii”, expusă la Muzeul Județean

  - Advertisement -

  oala-de-sarmale-a-bunicii

  Tradiționala oală de sarmale poate fi privită dintr-o ipostază diferită și inedită, la Muzeul Județean Satu Mare. Sălile muzeului găzduiesc, timp de trei luni, oale de sarmale tradiționale din diferite regiuni ale României.

  Pe parcursul lunilor decembrie, ianuarie și februarie, expoziția va fi însoțită de mai multe evenimente care vor aduce în atenția sătmărenilor gastronomia tradițională specifică județului, rețete inedite de sarmale aparținând diferitelor etnii, dar și din regiunile muzeelor partenere, tradiții specifice Crăciunului și meşteșugul olăritului, reprezentat de meșterul Geza Istvanfi, din comuna Vama.

  ”La noi în localitate aproape nu este casă să nu fie o oală pentru fiert sarmale. În primul rând, oala de sarmale este un vas foarte bun. Sunt foarte bune, le păstrează calde. E ca și un termos, dacă pui un produs lichid rece, îl menține rece, dacă e cald, îl păstrează cald foarte mult timp”, a spus Geza Istvanfi.
  Vernisajul expoziției a avut loc ieri, la sediul Muzeului Județean Satu Mare, și va fi deschis până în 28 februarie 2017.

  Pe parcursul celor trei luni, expoziția va fi însoțită de o serie de evenimente: – Chef Bertici Kinga cu o emisiune culinară; – Evenimentele Electrolux, care este partener și sponsor; brandul de renume mondial va testa, în cadrul expoziției, mașini de gătit şi oale de ceramică tradiţionale; – Evenimentul Auchan, care este partener și sponsor – eveniment public; – Sarmalele de post – ateliere de învârtit sarmale, eveniment public în care vizitatorii muzeului își vor dovedi îndemânarea în învârtitul sarmalelor.

  Expoziţia va fi itinerată şi expusă la toate muzeele partenere după următorul calendar:

  – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău 15 martie -15 mai 2017;

  – Muzeul Satului Bănățean Timișoara 23 mai – 15 iulie 2017;

  – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” București 17 august-11 octombrie 2017;

  – Complexul Național Muzeal Astra Sibiu 2019.

  Evenimentul ”Oala de sarmale a bunicii” este organizat de Muzeul Județean Satu Mare în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” București, Complexul Național Astra Sibiu, Muzeul Satului Bănățean și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img