More


  Primăria Satu Mare va implementa programul ”Compost”

  =

  conf

  Începând din luna ianuarie 2017, Primăria Satu Mare va demara în parteneriat cu APM Satu Mare, o amplă campanie de informare, conștientizare a populației cu privire la implementarea Programului ,,COMPOST,, inițiat de Administrația Fondului pentru Mediu. Prin acest program, cetățenii vor putea beneficia de finanțare pentru gestionarea deşeurilor biodegradabile în propriile gospodării, prin dotarea cu unități de producere a compostului.

  În ce constă proiectul ”Compost”
  Primăria municipiului Satu Mare, prin primarul Kereskenyi Gabor și city-managerul public Maskulik Csaba, respectiv directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, au anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că se lucrează la un proiect privind achiționarea a circa 5.000 de de noi unități pentru colectarea selectivă a deșeurilor, adică a unor unități de compostare a deșeurilor biodegradabile. Acestea pot fi achiziționate prin intermediul programului ”Compost”, inițiat de Administrația Fondului de Mediu.

  Prin acest program, Primăria Satu Mare poate accesa suma de 1,5 milioane de lei, bani cu ajutorul cărora se vor putea achiziționa circa 5.000 de unități de colectare selectivă a deșeurilor, cu o valoare individuală de 300 de lei. Astfel, la cerere, circa 5.000 de familii sătmărene vor putea beneficia de o astfel de unitate de producere a compostului din deșeuri menajere biodegradabile. Unitățile de compost vor fi special concepute pentru descompunerea aerobă a biodeșeurilor și conversia în compost, care va putea fi utilizat ca fertilizator organic.

  Ce reprezintă acest proiect
  Compostarea individuală poate contribui semnificativ la reducerea cantităţii de deşeuri depozitate într-o Unitate Administrativ Teritoriale. Fracția biodegradabilă care constă în resturi alimentare, deşeuri compostabile provenite din grădina şi bucătăria privată, reprezintă peste 50% din totalul de deşeuri generate, iar în combinaţie cu alte tipuri de deşeuri formează fractia umedă, depozitată în rampele de deşeuri.

  Prin intermediul primăriilor, fiecare gospodările va putea beneficia de o unitate de producere a compostului din deșeuri menajere biodegradabile, în funcţie de nevoi. Unităţile de compost vor fi special concepute pentru descompunerea aerobă a biodeșeurilor şi conversia în compost, care va putea fi utilizat ca fertilizator organic. Avantajele compostării individuale implică faptul că tratarea deşeurilor organice este realizată pe loc. Nu există costuri suplimentare provenite din colectare, mărunţire, aerisire fiind nevoie doar de o investiţie iniţială, care este mult mai mică comparativ cu compostarea centralizată. Costurile sunt reduse, iar tehnologia nu implică consum energetic, poluare, etc. Unităţile de compost au o durata de viaţă şi sustenabilitate de 20-30 de ani şi nu necesită mentenanţă.

  Selectarea în propria locuinţa, colectare şi compostarea la domiciliu implică înregistrarea cetăţenilor într-un program special de compostare la domiciliu. Îngrăşământul rezultat poate fi folosit în propria grădina sau valorificat, după caz.

  În acest sens, Primăria Satu Mare cu sprijinul APM și a voluntarilor ecologi, cu ocazia campaniei de informare, va purta un dialog cu cetățenii și va distribui un număr de 5000 de fluturași redactați în limba română și maghiară.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img