More


  Procurorul şi provocările vieţii!

  =

  Am cunoscut în viaţa mea foarte puţini oameni providenţiali, din acea categorie pe care destinul i-a desemnat să fie acolo unde era nevoie să fie, atunci când era necesar să fie! Am cunoscut, din perioada facultăţii clujene, un om, care, după absolvire, prin munca sa de răspundere a salvat oameni pentru că le-a salvat sufletele, aşezându-i pe un drum pe care să-l urmeze cu demnitate, fără a mai greşi, voit sau nevoit, reuşind să-şi recapete locul meritat în societate. Mulţi de aici şi de pretutindeni au auzit de Ioan Rusu, la început procurorul modest şi treptat procurorul general de la Curtea de Apel Oradea, tot modest.

  Dacă am urmări evoluţia profesională a absolventului liceului din Dej, a încercărilor de a intra la Facultatea de Drept din Cluj (pe atunci erau 22-25 pe un loc), activitatea de dascăl suplinitor într-un sat uitat de lume, perioada de studenţie, cu ani grei, cu minim de cheltuieli, bătălia pentru bursă, cu pachetele rare, de acasă, dar cu bucuria că reuşeşte ce alţii, din familii „bune” nu au reuşit s-o facă, iată-l absolvent, încărunţit atât de devreme. De fapt, l-am cunoscut deja cărunt şi se impunea şi prin acest mic „detaliu”, pe lângă seriozitatea şi prin felul aparte de a se impune în toate împrejurările. Ca student, era la noi la facultate, în aula mare, ascultând atent, alături de sute de studenţi şi profesori de la alte facultăţi cursul de istoria literaturii universale ţinut de marele Ilie Racoveanu, întors atunci de la Sorbona, unde predase 50 de ani. Noi, care dădeam examene din această ştiinţă nu aveam loc pentru a ne lua notiţe. Mulţi ne invidiau pe noi, filologii, că putem audia astfel de cursuri. Mai erau cele ale lui Pervain, Draşoveanu, Ghijitki, Vlad, M. Zaciu etc.

  Absolventul Rusu Ioan, procuror la Satu Mare, treptat, prin muncă şi profesionalism, ajunge procuror şef adjunct la judeţ, apoi procuror şef, ducându-şi cu cinste misiunea deloc uşoară. S-a impus prin tot ce a făcut, vorbindu-se despre el laudativ. Eu, pe atunci, director la CCD, am iniţiat „Şcoala părinţilor” invitându-l ca realizator, alături de un om cu carte multă, un om de mare respect, pe atunci secretar la Consiliul Judeţean. Este vorba de Vasile Netila, Dumnezeu să-l odihnească! Alături de noi, foarte util, bun pedagog şi temeinic pregătit la întâlnirile cu părinţii din zonele judeţului, a fost col. Vasile Fernea, căruia şi acum îi mulţumesc. Mai venea, uneori, proc. Mihai Cristescu, căruia îi doresc multă sănătate!
  Erau discuţii practice cu părinţii, cu dascălii şi cu autorităţile locale, utile în educaţia copiilor. Se dădeau răspunsuri cu exemple din viaţă, din întâmplările trecute prin procuratură şi miliţie. Sălile erau neîncăpătoare, iar cei de mai sus erau pregătiţi special pentru fiecare localitate.

  Dacă „revoluţia” a însemnat căderi pentru mulţi conducători, pentru Ioan Rusu a însemnat un mers normal, chiar pe o linie ascendentă, el fiind mulţi ani Procuror general la Curtea de Apel Oradea, o funcţie, nu de invidiat, ci mai mult de compătimit pentru fişa postului, o alta, diferită faţă de a multor şefi. Şi-a făcut datoria aşa cum trebuie lăsând loc de „Bună Ziua!” pentru toate categoriile de oameni. Felicitări!

  Dacă cineva îl cunoaşte, eu sunt acela, fiind alături de el în momentele de bucurie ale vieţii lui, dar şi în cele mai triste. Căsătoria cu Ioana, profesoară adevărată de istorie, i-a adus bucurii în viaţă, prin liniştea şi ordinea ei sufletească, prin bucuria aducerii „luminii” din viaţa lor, copilul, azi medicul cu renume, urologul Cristi Rusu (Titi), care munceşte cu aceeaşi responsabilitate ca părinţii.

  Cristi a crescut într-o familie în care educaţia n-a cunoscut secrete. Se vede în tot ce face! Ce bunici minunaţi a avut Cristi! Ce bunici fericiţi sunt Ioana şi Ionică Rusu! Ce familie minunată trăieşte lână sătmăreni! Câte mulţumiri le putem aduce pentru toate generaţiile familiei! Şi câte sunt în Satu Mare, dar cei care trebuie să se ocupe de neuitare, sunt foarte „ocupaţi” cu probleme, cum spun ei „arzătoare”. La ceas de sărbătoare, în numele NV TV doresc fam. Rusu Ioan, sănătate, bucurii, împliniri, prieteni mulţi şi adevăraţi!

  Sărbătători fericite, „La Mulţi ani!”

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img