UDMR și PSD, câștigători la Satu Mare după scrutinul de duminicăaaa

După alegerile parlamentare de duminică, se poate spune că, la Satu Mare, marii câștigători sunt UDMR și PSD. UDMR a obţinut trei mandate, PSD două, PNL unul, iar cel de-al şaptelea mandat fiind încă nedecis Cel de-al șaptelea mandat atribuit județului nostru este ocupat de PNL.

Gabriel Leș și Turos Lorand, senatori
Obținând aproximativ 40% dintre sufragii, este cât se poate de clar că unul dintre cele două posturi de senatori ale județului Satu Mare va fi atribuit UDMR-ului. Astfel că, în această situație, primul senator al județului Satu Mare este Turos Lorand.

La un moment dat au fost unele discuții cu privire la ce de-al doilea post, pentru care se băteau Gabriel Leș, candidatul PSD, și Adrian Albu, candidatul PNL. Cum scorul obținut de PSD, aproape 30%, a fost net superior celui obținut de liberali (circa 15%), este cât se poate de clar că cel de-al doilea post de senator revine social – democratului Gabriel Leș.

Cinci deputați
Scorurile obținute de partide la Satu Mare pentru Camera Deputaților sunt aproximativ aceleași cu cele de la Senat. În această situație, UDMR va trimite în parlament doi deputați, și anume Erdei D. Istvan și Magyar Lorand.

Al treilea post de deputat este ocupat de social- democrata Ioana Bran, iar cel de-al patrulea de liberalul Romeo Nicoară.

Mici probleme sunt în cazul celui de-al cincilea post de deputat unde, la prima vedere, se pare că va exista o luptă între candidatul PSD, Octavian Petric, și candidatul ALDE, Ovidiu Silaghi.

Câștig de cauză ar putea avea social – democratul, deoarece PSD a obţinut 31.087 voturi în judeţul Satu Mare faţă de 5.490 de voturi cât a luat ALDE. Pentru obţinerea unui mandat de deputat întreg este nevoie de aproximativ 21.000 de voturi, astfel că PSD Satu Mare intră la redistribuire pentru al doilea mandat cu un rest de aproape 10.000 de voturi, faţă de 5.475 cât are Silaghi.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts