Bugetul municipiului Satu Mare, un pic mai mare ca anul trecutBuget-Satu-Mare

Proiectul de buget pe anul 2017 al municipiului Satu Mare, care este cu 1,13% mai mare decât cel de anul trecut, este postat pe site-ul Primăriei și este supus dezbaterii publice. Au fost alocate fonduri pentru dezvoltare, proiecte tehnice, achiziții sau chiar exproprieri pentru al treilea pod peste râul Someș.

Peste 250 de milioane de lei
Proiectul de buget al municipiului Satu Mare este de 254.849.650 lei, cu 1,13% mai mare decât cel de anul trecut. Dintre aceștia, 135.136.982 lei sunt venituri proprii iar restul sunt sume defalcate provenite de la bugetul de stat. Asta și explică suma enormă, peste 104,1 milioane de lei, ce a fost alocată învățământului. Este suma dată de la bugetul de stat pentru salariile cadrelor didactice. Din total, au fost împărțite sume la toate capitolele. Astfel, pentru dezvoltare și investiții au fost alocați 43,33 milioane lei. Aici se are în vedere finalizarea proiectelor de investiții începute în anii precedenți dar și altele noi.
Astfel, pentru modernizarea străzii Depozitelor a fost alocată suma de 1,23 milioane lei, Diana – 610 mii lei, Digului – 123 mii lei, Zona Curtuiuș – 2 milioane lei, precum și modernizare Drumul Careiului – 6,6 milioane lei. Acestea sunt obiective aflate în curs de derulare. Pe lângă acestea, se mai au în vedere obiective de investiții noi: strada 1 iunie – 700 mii lei, Lunca Sighet – 500 mii lei, Mărăști – 600 mii lei, calupul de străzi Al. Vlahuță, Bixadului, Ceferiștilor, Livada, Locomotivei și Mașiniștilor – 500 mii lei, Merilor – 600 mii lei și Ferestrău – 700 mii lei.

Tot pentru anul 2017 Primăria Satu Mare mai are în vedere extinderea iluminatului public pe strada Siretului, pentru care a fost alocată suma de 156,7 mii lei, extinderea iluminatului public în cartierele Micro 17, Carpați I și Carpați II – 607 mii lei, dar și finalizarea lucrărilor la Piața nr. 2 – 500 mii lei. Puține însă vor fi parcările ce vor fi amenajate în cartierele Micro 17, Carpați I și Carpați II.

Sume însemnate pentru SF-uri și proiecte tehnice
De asemenea, au fost alocate sume substanțiale pentru studii de fezabilitate și proiecte tehnice. Primăria Satu Mare are în vedere cheltuirea a aproape 4 milioane de lei doar pentru elaborarea unor studii de fezabilitate (SF). Astfel, sunt prevăzute cheltuieli în valoare de 260 de mii de lei în vederea elaborării SF-urilor pentru parcările supraetajate din spatele Magazinului Someșul și de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 5. În ceea ce privește ultima locație, aici s-au mai cheltuit în trecut o groază de bani pentru elaborarea unui SF pentru Biblioteca Județeană. De asemenea, mai sunt prevăzute 130 de mii de lei pentru elaborarea unui SF pentru Sala Polivalentă, 130 mii lei – bazin de înot, 100 mii lei – reabilitare Lacul Cubic, 130 mii lei – reabilitare Parcul Central (Libertății) sau 177 mii lei pentru reabilitarea Grădinei Romei. Totodată, mai este prevăzută suma de 170 mii de lei în vederea elaborării unui SF pentru construirea podului pietonal și pentru bicicliști de peste râul Someș. Pentru elaborarea proiectelor tehnice a fost alocată suma de 2,36 milioane lei, pentru achiziții și dotări – 3,9 milioane lei, pentru reparații capitale – 6,32 milioane lei.

Exproprieri pentru al treilea pod
Tot în acest an, conducerea Primăriei municipiului Satu Mare îşi propune alocarea unei sume importante pentru proiectul tehnic pentru cel de-al treilea pod dar şi exproprierea terenurilor în vederea începerii lucrării. Suma alocată exproprierilor este de 1.150.000 de lei. De asemenea, pentru proiectul tehnic este prevăzută suma de 880.000 de lei, urmând să fie finalizat în acest an. Primarul Kereskenyi Gabor a declarat, recent, că municipalitatea poate realiza cel de-al treilea pod din credit, în cazul în care nu se găsesc alte surse de finanţare. Conform estimărilor, podul ar costa 90-95 milioane lei, cu tot cu TVA. Urmează ca bugetul pe acest an să fie supus aprobării Consiliului Local.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts