More  Elevi și profesori de la Școala Mircea Eliade din Satu Mare în luptă împotriva abandonului școlar

  Eliade

  Vinerea trecută, Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” din Satu Mare a organizat acțiune de combatere a abandonului școlar, la care au participat zeci de elevi, profesori ai școlii și părinți, dar și numeroși invitați.

   

  Activitatea face parte dintr-un larg proiect educațional
  Proiectul cu numele ”UN COPIL POATE FI ORICE, ORICINE, ORIUNDE, ORICÂND – FII APROAPE DE EL” este inițiat și derulat de Școala ”Mircea Eliade”, în colaborare cu: Inspectoratul Școlar Județean – I.S.J. Satu Mare; Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională – C. J. R. A. E.; Inspectoratul Municipal de Poliție – I. M. P.; Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu” din Satu Mare; alături de Școala Gimnazială ”Lucian Blaga”; Școala Gimnazială Doba; din echipa de proiect nelipsind ”Organizația Caritas a Diecezei Romano – Catolice” și ”Serviciul de Ajutor Maltez”, ambele din Satu Mare, dar și Asociația Părinților A.S.O.P. Mircea Eliade din localitate.

  20170310_110506

  Ținte ambițioase și scopuri comune
  În deschiderea manifestării, doamna directoare a școlii gazdă Mariana Sălăgean a arătat că ” … deviza EDUCĂ-MĂ CA SĂ POT FI O BINECUVÎNTARE PENTRU LUME ar trebui să fie cerinţa oricărui copil conştient de avantajele unei educaţii primite atât din partea părinţilor cât şi a şcolii. Din păcate există copii care nu sunt înscrişi la şcoală sau care, pe parcursul anilor abandonează şcoala şi atunci societatea, părinţii sau şcoala se întreabă unde s-a greşit sau ce se putea face pentru a nu se produce astfel de situaţii. Învăţământul românesc şi societatea în general trec printr-un moment de cumpănă din cauza înmulţirii cazurilor de abandon şcolar. Este adevărat că s-au iniţiat mai multe proiecte gen „Şcoala te face mare” ,„School after school” sau cele care sunt realizate împotriva discriminării rromilor dar nici unul dintre acestea nu se axează pe un caz, ori, fiecare copil este o individualitate având nevoie de un tip de atenţie sau o cerinţă aparte de rezolvare a problemei. O educaţie adevărată, reală se fundamentează în familie iar apoi, ea se continuă în grădiniţă şi şcoală. În primul rând ea se realizează prin puterea exemplului şi apoi prin cea a cuvântului. Tot ceea ce se săvârşeşte sub puterea copilului are efect mai puternic decât frazele moralizatoare”. De asemenea, au luat cuvântul doamna psiholog Sânziana Cristea, Director al C. J. R. A. E. și prof. Nicu Miclăuș Inspector Aria Extracurriculare în cadrul I. Ș. J. Satu Mare, care au apreciat în mod deosebit această activitate, subliniind în același timp rolul pe care elevii, profesorii și părinții școlilor incluse în proiect îl au în implementarea acestuia în viața lor, și a comunității.

  20170310_110620

  Biserica se implică activ în combaterea absenteismului școlar
  În continuare, părintele Tiberiu Vălean, președintele Asociației ”Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” din Satu Mare, a subliniat rolul pe care aceste acțiuni îl poate avea în dezvoltarea moral – creștină a tinerei generații, având ferma convingere că prin unirea forțelor, reprezentanții administrației locale, ai societății civile, ai Bisericii și prin implicarea tuturor oamenilor de bunăvoință, se pot obține rezultate bune și de lungă durată. De asemenea au luat cuvântul și reprezentantele ”Organizației Caritas a Diecezei Romano – Catolice” și ”Serviciului de Ajutor Maltez” din Satu Mare, activitatea fiind pigmentată și de o scurtă scenetă realizată de elevii școlii gazdă.

  20170310_111320

  Proiect generos cu activități pe măsură
  Doamna profesoară Rodica Manța, inițiatoarea proiectului, ne-a informat că în continuare, în cadrul proiectului se vor derula și alte întâlniri. Astfel, în data de 5 aprilie a.c., va avea loc activitatea cu titlul, – ”Ai ales să fii părinte, atunci implică-te!” – având ca țintă conștientizarea părinților asupra rolului deținut în viața de familie și cea școlară; în 5 mai 2017 elevii vor prezenta piese de teatru în cadrul unui concurs; actori fiind elevi predispuși absenteismului sau abandonului școlar, ( activitate desfășurată în colaborare cu Teatrul de Nord din Satu Mare) ; pentru ca în 25 mai, să se desfășoare expoziția ”Statuile vii”, moment în care elevii vor reprezenta pe holurile școlii timp de 10 minute personaje, eroi, personalități îndrăgite ( după o informare prealabila asupra personajelor alese sub îndrumarea mentorilor) și activitățile cu tema ”Într-o zi voi decide eu!” – care cuprinde expoziții de desene, picturi, concurs de afișe cu tema „De ce am ales școala?”
  Gazeta de Nord Vest și Nord Vest TV sunt parteneri de proiect.
  Valeriu Ioan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE