More  Festivalul ”Rozmarin în colțu’ mesii”, ediția a IV-a, o reușită

  rozmarin1

  Câștigătorul marelui premiu al Festivalului-concurs Rozmarin în colțu’ mesii”, ediția a IV-a, este Adela Prună, din Maramureș. Festivalul s-a desfășurat duminică la Medieșu Aurit și s-a bucurat de un real succes. Restul premiilor au fost împărțite între concurenții sătmăreni și cei maramureșeni.

  Festivalul, la a patra ediție
  Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria Comunei Medieșu Aurit, a organizat duminică, 12 martie 2017, cea de-a IV-a ediție a Festivalului-Concurs de Folclor pentru soliști vocali ,,Rozmarin în colțu’ mesii”. Concursul își propune valorificarea, popularizarea cântecului și portului popular românesc autentic, descoperirea de noi talente în interpretarea cântecului popular românesc, readucerea costumului popular la valoarea sa adevărată.

  Scriitorul Felician Pop a fost cel căruia i-a venit ideea acestui festival. „Ideea acestui festival vine de la marele rapsod al nordului Nicolae Sabău, cel care a cules melodia Rozmarin în colţu` mesii, o melodie de nuntă, tocmai de la Medieşu Aurit. Şi pentru a onora această frumoasă alegere şi faptul că Nicolae Sabău a introdus-o în repertoriul său, fiind una din piesele de rezistenţă ale repertoriului său, iar nicio nuntă adevărată nu cred că trece peste Rozmarin în colţu` mesii, am zis să atragem atenţia asupra folclorului autentic şi să organizăm în fiecare an un astfel de festival”, a declarat Felician Pop.

  Gala Laureaților
  Comuna Medieșu Aurit, vechi centru istoric și cultural al Sătmarului, este așezată pe malul drept al Someșului. Aflat la confluența dintre cele două mari zone folclorice ale județului, Oașul, respectiv Codrul, Medieșul a fost în permanență un spațiu privilegiat în care s-au păstrat tradițiile și cântecele populare. Unul dintre aceste frumoase cântece se regăsește în repertoriul marelui artist Nicolae Sabău care a cules melodia ,,Rozmarin în colțu’ mesii“ din localitatea Medieșu Aurit, în cinstea căruia se organizează acest festival.

  În cadrul galei laureaților au evoluat: Marcela Latiș, Ansamblul „Tulnicul”, Corul Medieșana, Ansamblul Județului Satu Mare „Doruri Sătmărene”, Nicolae Sabău, Petrică Mureșan, Alexandru Pugna și Veta Biriș, prezentarea fiind făcută de interpreta de muzică populară Vlăduța Lupău. Un moment emoționant a fost acela când interpreta de muzică populară Veta Biriș a cântat celebra melodie ” Noi suntem români” , sala ridicându-se în picioare și cântând împreună cu artista.

  rozmarin2

  Premiile și premianții
  Premiile au fost următoarele: Marele premiu, Prună Adela din Maramureș. Premiul 1: Osian Cornel din Satu Mare și Timiș Silvia din Maramureș. Premiul 2: Roman Silvia din Satu Mare și Topan Diana din Maramureș. Premiul 3: Câmpian Darius din Satu Mare, Marian Oana din Alba și Madas Alexandra din Satu Mare. De asemenea au mai luat mențiuni: Cușner Mariana din Maramureș și Cuciulan Laurențiu din Satu Mare.

  Numele acestui eveniment este legat de rapsodul Nicolae Sabău, care a cules melodia cu același nume, din zona comunei Medieşu Aurit în anii `50, incluzând-o şi promovând-o prin repertoriul său.

  Cristian Stan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE