More  Goana după un loc de muncă

  Am întâlnit tineri sau bărbaţi, ajunşi la a doua tinereţe, care se aflau în căutarea unui loc de muncă. Din discuţiile pe care le-am avut cu domniile lor am aflat că este foarte greu să-ţi găseşti un loc de muncă în funcţie de pregătirea sau preferinţa profesională personală. În viaţa aceasta, de pe la noi, nu „faci ce vrei !”- spunea un sătmărean în vârstă de 45 de ani – „faci ce poţi !”. A fost şi dumnealui în şomaj, câteva luni, dar a rămas dezamăgit când a constatat că i se ofereau locuri de muncă sub nivelul pregătirii şi a înclinaţiilor sale sau unele pentru care nu avea nicio pregătire profesională. E uşor să judeci de pe poziţia unuia, care are deja un loc de muncă „bine plătit şi călduţ”, şi să afirmi că foarte mulţi sătmăreni „nu vor să muncească!”. Cei care fac astfel de afirmaţii ar trebui să realizeze un minim sondaj de opinie printre sătmărenii care sunt în căutarea unui loc de muncă, şi-abia apoi să emită judecăţi de valoare. În acest fel, se va auzi şi glasul acestor oameni, dar mai ales argumentele pentru care nu acceptă anumite locuri de muncă impuse, chiar umilitoare pentru ei.

  Una din cauzele abandonării unui loc de muncă este şi aceea legată de salariu. Oamenii vor să aibă o „siguranţă a zilei de mâine”. Oare câţi dintre noi trăiesc cu salariul minim pe economie, 1450 de lei brut, din care omul duce acasă salariul net de aproximativ 1100 de lei ? Angajatorii se confruntă cu diverse probleme specifice economiei de piaţă. Încasările nu sunt cele scontate, iar după ce sunt scăzute toate cheltuielile din totalul veniturilor din firmă, cu impozitele şi taxele aferente şi alte „dări la stat”, unii abia dacă mai rămân cu bani pentru salarii. Dacă mai apar controale pe la aceste firme micuţe şi se lasă cu câte-o amendă consistentă, se „dau peste cap” toate calculele financiare prognozate de administratori. Mai apar şi „blocajele financiare”, iar până-şi recuperează „patronul” banii trece un an, doi, trei sau poate chiar mai mulţi.

  Este adevărat că sunt firme care se bucură de prosperitate şi oferă un salariu mai atractiv pentru angajaţi, dar, oricum mai mic în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană. În ultimii ani, foarte mulţi sătmăreni au plecat la muncă în străinătate, după cum bine se ştie, nu pentru că nu au dorit să lucreze în Satu Mare, ci pentru că salariile erau foarte mici. Nimeni nu a anticipat „fenomenul” de astăzi, şi nu a încercat să-l stopeze cu salarii mai bune, iar acum foarte multe firme de renume, cu capacităţi de producţie mari, nu mai găsesc forţă de muncă. Dar ca, prin farmec, unii administratori au început să ofere salarii atractive, cu stimulente pe măsură, pentru a-i determina pe tineri sau oamenii în vârstă, rămaşi în „bătătura casei”, să se angajeze la societatea lor comercială. Din nefericire, sătmărenii, care ” n-au vrut să lucreze” acasă, se află prin cele străinătăţi unde sunt apreciaţi pentru munca lor, din punct de vedere profesional, moral, dar şi salarial. La noi, acei muncitori nu au avut dreptul la negociere. De multe ori, înainte de angajare, viitorului muncitor i se spunea salariul pe care angajatorul îl putea acorda şi cu această ofertă se încheia orice fel de negociere.

  O altă poveste este aceea legată de faptul că nu sunt bine pregătiţi absolvenţii, care au terminat un liceu, o facultate sau o şcoală postliceală. Din mai multe puncte de vedere, această afirmaţie este exagerată! Nu absolvenţii sunt de vină! În ţările dezvoltate, patronii încheie parteneriate cu instituţiile de pregătire profesională a tinerilor şi chiar finanţează cursurile. În acest fel, după absolvire, în baza unui contract încheiat încă „de pe băncile şcolii”, noii meseriaşi vor intra direct în producţie, la un loc de muncă sigur şi bine plătit. Ei nu vor mai avea nevoie de aşa-zisa „stagiatură” la locul de muncă. De exemplu, dacă vorbim de un mecanic auto din Occident, acesta, după ce a absolvit şcoala profesională, cunoaşte toate tipurile de motoare, defecţiunile care pot apărea şi modul de intervenţie necesar pentru eliminarea unei defecţiuni de la motor…şi exemplele pot continua… Treziţi-vă domnilor capitalişti, că doar suntem în Democraţie !

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE