More  Județul Satu Mare, în pragul epidemiei de rujeolă

  Rujeola la SM

  Numărul cazurilor de rujeolă a explodat în ultima perioadă, potrivit celor afirmate de reprezentanții DSP Satu Mare. În prezent, aproape 200 de copii sunt diagnosticați cu rujeolă, iar o fetiță a murit săptămâna trecută.

  185 de cazuri în județ
  Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, medicul epidemiolog dr. Lidia Tămaș, în prezent, în județul Satu Mare sunt 185 de cazuri de rujeolă. ”Până în prezent avem 20 de cazuri confirmate în laborator. Mai avem 165 de cazuri suspecte. Aici încă nu avem confirmare pentru că contextul nu a permis recoltarea de sânge, dar având în vedere că au fost cotați cu cazuri de boală mai mult ca siugur că vor fi confirmate și acestea. Manifestările clinice sunt aproximativ identice cu ale celor care au foist deja confirmate.

  Cel mai mare focar de rujeolă este la Rătești, unde sunt înregistrate 35 de astfel de cazuri. ”În județ nu mai avem probleme atât de grave ca și la Rătești. Sunt cazuri de rujeolă, dar nu chiar așa de multe. La Tătărești, de exemplu, avem mai multe astfel de cazuri. Celalalte sunt doar 3-4 cazuri. Probleme mari sunt în colectivitățile la risc”, mai precizează Lidia Tămaș.

  Din focarul de la Rătești, săptămâna trecută, joi dimineață, a decedat un copil de un an și nouă luni din cauza unor complicații de rujeolă.

  Cine se face vinovat
  Reprezentantatul DSP Satu Mare este de părere că acest lucru se datorează, în mare parte, faptului că acești copii nu au fost vaccinați. ”Undeva a fost o sursă și toți copii care nu au fost vaccinați au făcut sau cu mare probabilitate vor face această boală. Unii cu forme mai simple, iar alții cu forme mai complicate. În cazul formelor mai complicate se poate ajunge și la necajuri mari, așa cum s-a întâmplat deja”, este de părere Lidia Tămaș.

  În urmă cu doi-trei ani foarte mulți părinții au ales să nu-și vaccineze copiii cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), delși era inclus în schema națională de vaccinare.

  Rujeola ucide în România lui 2017
  Din cauza faptului că foarte mulți copii nu au fost vaccinați, din peste 4 mii de cazuri de rujeolă din ultimul an în Europa, 3071 sunt înregistrate în România numai în ultimele 6 luni, iar peste 20 de copii dintre aceștia sunt morți si îngropați, uciși de o boală eradicată în mai multe țări europene.

  La Satu Mare un copil a murit din cauza pojarului/ rujeolă. Deși vaccinul împotriva acestei boli e în schema națională de vaccinare, ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), iar imunizarea se face după vârsta de 9 luni, copilul mort era nevaccinat la vârsta de aproape doi ani.

  Cel puțin trei focare active de pojar din Euroapa sunt cauzate de exportul românesc de rujeolă, o spune Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor care a dat o alertă cu privire la virulența rujeolei din România.

  Și mai interesant este faptul că șansa copilului de a muri de rujeolă e de 1%, potrivit statisticilor. Șansa de a suferi complicații grave sau deces din cauza vaccinului e de 0,01% – tot din statistici. Mămicile din Satu Mare ce aleg?

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE