More  La Satu Mare, al patrulea pod peste Someș se va face mai repede ca al treilea

  pod 4

  Lucrările de construire a centurii de ocolire a municipiului Satu Mare sunt tot mai aproape de începere, conform celor spuse de prefectul Radu Bud. Centura municipiului SAatu Mare prevede și un pod, cunoscut de sătmăreni drept al patrulea, peste Someș. În aceste condiții, paradoxal, al patrulea pod peste Someș la Satu Mare va fi construit mai repede cecât al treilea.

  Proiectul de hotărâre este gata
  Prefectul Radu Bud a declarat vineri seara, la prezentarea progrramului Start Up Nation, că Ministerul Transporturilor a finalizat proiectul de hotărâre de guvern pentru exproprieri, ceea ce înseamnă că după adoptarea acestuia se poate emite ordinul de începere a lucrărilor.

  Prefectul speră că parlamentarii sătmăreni să sprijine acest proiect iar într-o lună să fie adoptat de guvern. “Înseamnă că se poate da ordinul de începere. Există constructor, există bani, există proiect, ştiu că mulţi şi-au pierdut încrederea în acest proiect, dar el există şi va avea un impact deosebit asupra judeţului Satu Mare”, a spus prefectul.

  Centurii de ocolire a municipiului Satu Mare i-a fost alocată în acest an suma de 137 milioane lei, aproximativ o treime din totalul proiectului. Constructorul a început deja la efectuarea studiului geotehnic şi la întocmirea proiectului tehnic. Dacă nu apar probleme, cel mai probabil în acest an vor începe lucrările propriu zise.

  Al treilea pod, la stadiul de proiect
  Dacă lucrprile la șoseaua de centruă și, implicit, la al patrulea pot pot începe în orice moment, nu același lucru se poate spune, însă despre al treilea pod. Recent au fost efectuate foraje pentru elaborarea studiilor geologice, însă până la începerea lucrărilor mai este mult.

  Prezentă vineri la Satu Mare, vicepremierul României, Sevil Shhaideh, care este și ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, a pecizat că așteaptă din partea autorităților sătmărene un proiect serios și bine fundamentat pentru cel de-al treilea pod.

  ” Eu sper că acest proiect este pregătit, are toate avizele , astfel încât el să fie contractat. Noi mai avem o săptămână până pe 17 martie, în care aşteptăm toate autortăţile locale, nu numai cele din judeţul Satu Mare, să îşi depună solicitările către ministerul Dezvoltării şi pe urmă urmează partea de analiză şi de prioritizare a acestor investiţii. Şansa este din partea autorităţii locale. Eu ştiu de acest pod de cinci ani. Fiecare conducere a dorit acest pod, înţeleg că este dorinţa tuturor cetăţenilor, primarii nu vin cu dorinţe personale, este foarte dorită această investiţie şi va uşura multe evenimente la nivelul municipiului dacă această investiţie se va realiza. Aştept din partea autorităţilor locale o fundamentare serioasă şi un proiect serios în acest sens. Adică să depăşin stadiul de dorinţă, de discuţii, şi cred că prin atitudinea pe care guvernul nostru a avut-o faţă de judeţul Satu Mare am dovedit că ştim să ne aplecăm asupra proiectelor serioase din judeţul dvs.”, a afirmat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

  Ce de al treilea pod ar costa aproximativ 90 de milioane de euro, iar conducerea Primăriei Satu Mare își dorește ca această finanțare să fie fpcută prin PNDL: ”Am solicitat ca finanțarea pentru acest pod să fie prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Elaborăm nota de fundamentare ca finanțarea construirii acestui pod să fie inclus pe lista PNDL”, a precizat primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE