More  Legătura dintre misteriosul Conte de Saint Germain şi Cetatea Ardudului

  conte-4

  Contele de Saint Germain este una dintre cele mai misterioase figuri din istoria secolului al XVIII-lea. Numele său rămâne în continuare învăluit în mister, iar personalitatea lui mai rămâne a fi o enigmă. Asociat cu francmasoneria şi societăţile secrete, era considerat, în special de nobilime, nemuritor. Există voci care spun că acest personaj ar fi fost într-o strânsă legătură cu prinţul Francisc Rákóczi al II-lea, cel care în 7 iulie 1704 era proclamat de către Dieta din Transilvania, întrunită la Alba Iulia, principe al Transilvaniei şi de al cărui nume se leagă perioada cea mai “romantică” a cetăţii din Ardud.

  Contele de Saint Germain, fiul lui Rákóczi al II-lea?
  Ipoteza originii transilvănene a Contelui de Saint Germain este susţinută de unica mărturisire legată de propriile sale origini făcută vreodată de el însuşi şi consemnată de unul dintre cei mai credibili şi, probabil, dezinteresaţi biografi ai săi: landgraful Karl de Hessen-Kassel (1744-1836), prieten, discipol şi susţinător material al Contelui în cei din urmă ani ai vieţii sale. În memoriile sale – publicate, potrivit recomandărilor făcute de el însuşi în testamentul său, la un sfert de secol după încetarea sa din viaţă – Karl de Hessen-Kassel consemna o dezvăluire pe care Saint Germain i-o făcuse în ultimele zile ale vieţii sale, în care acesta afirma că era „fiul Prinţului Ragozky [Rákóczi] al Transilvaniei şi al primei sale soţii, o Tékély[Tököli ?].

  Biografii contelui de Saint Germain arată clar că acesta era un mistic şi un aventurier şi că nu provenea în niciun caz din celebra familie Saint Germain şi că nici nu avea origini franţuzeşti.

  conte1

  Din cartea “Contele de Saint Germain” a scriitorului rus Roman Belousov aflăm că însuşi misteriosul conte dădea de înţeles că se trage dintr-un neam de unguri, Rákóczi. Teozoafa britanică Annie Besant (1847-1933), care afirmă că l-ar fi întâlnit pe Conte în anul 1896, este una dintre cele mai influente susţinătoare ale originii sale transilvănene, considerându-l un fiu al principelui Francisc Rákóczi al II-lea. Totodată alţi specialişti, precum Hezekiel, citaţi de Isabel Cooper-Oakley, au trasat o istorie clară şi veridică spun aceştia din punct de vedere istoric a acestui aşa zis conte de Saint Germain, care ar fi fost fiul şi fratele principelui Transilvaniei.

  „Suntem înclinaţi să credem că acest conte de Saint Germain era fiul mai mic al prinţului Franz Leopold Ragoczy şi al prinţesei Charlotte Amalia of Hesse-Wahnfried. Franz Leopold s-a căsătorit în 1694 şi a avut doi fii, care au fost luaţi prizonieri de austrieci. Cel mai vârstnic fiu a primit mai târziu titlul de prinţ al Transilvaniei. Fiul mai mic nu a luat parte la aceste acţiuni” , este citat Hezekiel în ”Contele de Saint Germain”. În acest context fiul cel mic al principilor transilvăneni a rătăcit prin Europa ca mistic, alchimist, spion, ambasador şi a reuşit să-şi creeze numele unui nemuritor care a descoperit secretul fabricării aurului. Se spune că ar fi murit în Schleswig, în 1784. Cu toate acestea mărturii demne de încredere îl plasează la Paris în 1789, 1821 şi chiar 1870.

  Personaj controversat
  Contemporanii săi îl considerau drept un magician, un vrăjitor, un profet şi un înţelept. Se credea despre el că deţine secretul longevităţii sau, altfel spus, taina conservării tinereţii, eventual, chiar reţeta elixirului nemuririi. Teozofii, la fel ca şi E.P. Blavatskaia, erau convinşi de faptul că “el a fost, cu certitudine, unul din marii adepţi ai Orientului , pe care i-a cunoscut Europa în ultimele secole”, venit pe lume ca sol al Marii Frăţii a Nahatmilor, adică a Învăţătorilor de Înţelepciune, cu scopul de a “îmbunătăţi umanitatea, făcând-o mai înţeleaptă şi fericită”. Contele era frumos, elegant, foarte bogat cum spune doamna d’Adhémar, era un erudit, cunoştea limbi srăine, ştiinţe şi medicină. Uimea şi pe cei mai mari savanţi ai epocii. Cu toate acestea, era un personaj misterios. Lumea a ajuns la concluzia că este nemuritor, fiindcă în decursul unui secol este descris ca având 45 de ani şi nimeni nu l-a văzut copil sau bătrân. Până şi reputatul filosof iluminist Voltaire mărturisea stupefiat că acest personaj este nemuritor.

  conte2

  Au fost însă şi voci care-i contestau calităţile. Casanova îl numea un mare şarlatan, iar alţii îl bănuiau că face avere măsluind la perfecţiune pietrele preţioase, încercând să-i convingă pe toţi că deţine secretul fabricării aurului. Casanova dar şi adversarul său ducele de Choiseul spuneau că acesta păcălea lumea spunând că deţine secretul aurului şi al nemuririi. Totodată alţi specialişti, precum Hezekiel, citaţi de Isabel Cooper-Oakley, au trasat o istorie clară şi veridică spun aceştia din punct de vedere istoric a acestui aşa zis conte de Saint Germain, care ar fi fost fiul şi fratele principelui Transilvaniei. Totodată, este omniprezent pe tot parcursul secolului al XVIII-lea, fiind mereu în prezenţa marilor monarhi, a filosofilor, dar şi a personajelor cunoscute ale epocii. Cel mai probabil, contele de Saint Germain a participat la toate evenimentele majore ale epocii.

  Ritualuri magice în castelul din Ardud?
  Un teozof reputat, C. W. Leadbeater, care pretinde că l-ar fi întâlnit pe Conte la Roma, în anul 1926, ne spune că reşedinţa favorită a acestuia se afla într-un castel din Transilvania. Saint Germain ar fi practicat, în acest castel, ritualuri magice, în cursul cărora ar fi purtat un lanţ de aur care aparţinuse unui Împărat Roman, o mantie din purpură de Tyr şi alte podoabe celebre. Contele deţinea, de asemenea, o robă despre care afirma că aparţinuse, la rândul ei, unui împărat roman. Castelul din Transilvania despre care ne vorbeşte C.W. Leadbeater ar putea fi chiar castelul din Ardud, asta dacă facem legătura dintre conte şi Francisc Rákóczi al II-lea. De altfel, perioada cea mai ‘romantică’ a istoriei cetății, care este pomenită și astăzi de către localnici, este din perioada lui Francisc Rakoczi al II-lea (1676 — 1735), cel care şi-ar fi blestemat propria fiică deoarece ar fi divulgat secretele pivniței unui ofițer austriac.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE